Zašto režim u RS-u građanima nameće osjećaj ugroženosti?

D.Be.
Autor/ica 14.4.2022. u 09:18

Izdvajamo

  • Nametanjem teme o ugroženosti, prizorima oklopnih vozilima na ulicama i specijalnih jedinica ispred institucija potpuno se skreću misli građana na neke druge teme. Ukoliko je ugrožen član Predsjedništva BiH ili entiteta, lider najveće političke partije, šta onda o svojoj sigurnosti može misliti "obični smrtnik"? Ne treba zaboraviti da je uveliko počela predizborna kampanja i da Milorad Dodik već najavljuje veliku pobjedu, a ciljevi su u Bosni i Hercegovini uvijek opravdavali sredstva.

Povezani članci

Zašto režim u RS-u građanima nameće osjećaj ugroženosti?

Photo: Dejan Rakita/Pixsell Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

S vremena na vrijeme građani Bosne i Hercegovine zbog neodgovornih istupa zvaničnika počnu osjećati određenu dozu straha ili ugroženosti od nekoga ili nečega. Razmislite koliko je ljudi otišlo ili planira otići iz ove države zbog permanentnog osjećaja nesigurnosti. Sigurno, ne malo.

Često su stanovnici ove zemlje mogli slušati najave kako im život preko noći mogu ugroziti članovi lovačkih društava, airsoft klubova, navijačkih skupina pa čak i jutuberi ili tiktokeri. Ovaj oprobani recept za kreiranje straha i pravljenje potencijalne žrtve od nekog političara, te kreiranje štita od građana, u određenim situacijama nije nešto novo s obzirom da se su se ovim “alatima” znali poslužiti i u našem susjedstvu.

Dodik je, podsjetit ćemo se, po preuzimanju mandata u Predsjedništvu BIH napravio veliku halabuku u vezi sa osiguranjem koje će ga čuvati u Sarajevu. Tada je tvrdio kako samo vjeruje pripadnicima MUP-a RS-a i da ne želi pripadnike državne agencije u svom okruženju jer bi se osjećao ugroženo?!

Posljednjih sedmica mediji bliski vladajućim strukturama Republike Srpske otišli su i korak dalje pa su tako najavili spektakularna hapšenja lidera SNSD-a Milorada Dodika u režiji NATO-a, EUFOR-a i stranih plaćenika. I sam Dodik je jednom prilikom rekao kako ne smatra da je “tolika riba da bi se NATO bavio s njim na takav način”.

Bombastične dezinformacije iz NATO-a i EUFOR-a su nazvali lažnim vijestima, ali uprkos ograđivanju od takvih besmislica u javnosti se polako, ali sigurno, stvara doza straha od “nečega i nekoga”.

Tome u prilog ide jučerašnje podizanje stepena sigurnosti na najviši nivo u Republici Srpskoj zbog, kako su rekli iz entitetskog MUP-a, informacija o mogućoj ugroženosti Milorada Dodika. To se dešava dok vlast istovemeno optužuju opozicionare kako šuruje sa stranim obavještajnim službama s ciljem nasilnog rušenja vlasti, pa čak i likvidacijama.

Specijalci i oklopna vozila su stacionirani ispred zgrade Vlade RS-a, ali i Dodikovog imanja u Laktašima. Policajci čuvaju entitetske ministre, premijera i predsjednicu RS-a i političkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika i njegovu porodicu od – niko ne zna. A dok javnost ništa ne zna, stranački megafoni i samoprozvani eksperti zasipaju medijski prostor takozvanim analizama, prijetnjama i uzročnicima.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je jučer izjavio kako su u prijetnje Dodiku umiješane i određene inostrane sigurnosne službe. Za ovakvu izjavu čovjek na funkciji, na kakvoj je Tegeltija, trebao bi ponuditi zaista čvrste dokaze.

Ukoliko zaista postoje obavještajni podaci o bilo čijoj ugroženosti onda sigurnosne službe trebaju odraditi svoj posao profesionalno, a ne od toga praviti sapunicu za široke narodne mase.

Postoje mišljenja da bi u ovako uzavreloj političkoj atmoferi u BiH možda nekome i odgovarao incident manjeg intenziteta. Takva ideja se posebno može uzeti u razmatranje ako se zna da je vlast izgubila dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS-a te da su lideri RS-a pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije, a da se uskoro očekuju i nove sankcije – zemalja članica EU.

Također, tu je i novi momenat – Bonske ovlasti koje je visoki predstavnik Christian Schmidt izvukao iz ladice i obustavio sprovođenje Zakona o nepokretnoj imovini RS-a kojeg je vlast donijela.

Nametanjem teme o ugroženosti, prizorima oklopnih vozilima na ulicama i specijalnih jedinica ispred institucija potpuno se skreću misli građana na neke druge teme. Ukoliko je ugrožen član Predsjedništva BiH ili entiteta, lider najveće političke partije, šta onda o svojoj sigurnosti može misliti “obični smrtnik”? Ne treba zaboraviti da je uveliko počela predizborna kampanja i da Milorad Dodik već najavljuje veliku pobjedu, a ciljevi su u Bosni i Hercegovini uvijek opravdavali sredstva.

Klix.ba

Tagovi:
D.Be.
Autor/ica 14.4.2022. u 09:18