APEL MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI

ŽENAMA UKRAJINE ZA 8. MART OMOGUĆITE MIR

tačno.net
Autor 7.3.2022. u 14:14

ŽENAMA UKRAJINE ZA 8. MART OMOGUĆITE MIR

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Udruženje „Medica“ iz Zenica shodno ratnom iskustvu Bosne i Hercegovine iz 90-ih i radu sa ženama koje su preživjele silovanja, seksualna uznemiravanja i gubitke članova porodice, povodom ovogodišnjeg  8. marta, Međunarodnog dana žena, upućuje apel međunarodnoj zajednici za mir u Ukrajini! 

Ovaj 8. mart nećemo slaviti, ovaj 8. mart želimo glasno govoriti za sve žene Ukrajine, za sve njene građane, za mir, solidarnost i empatiju. Strašne slike koje dolaze iz Ukrajine već danima bude sjećanje na rat u Bosni i Hercegovini. Ovim apelom želimo poručiti međunarodnoj zajednici da ne dozvoli ponavljanje Bosne i Hercegovine iz 90-ih“, navode iz „Medice“. 

Prema riječima visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice Filipa Grandija u Ukrajini trenutno broj izbjeglih lica prelazi više od milion i pol osoba, što predstavlja jednu od najbrže rastućih izbjegličkih kriza u Evropi od Drugog svjetskog rata. Ministara vanjskih poslova Ukrajine Dmitri Kuleb optužio je pripadnike vojske Ruske Federacije za seksualno nasilje nad ženama u okupiranim gradovima.

„Tijekom godina rada sa ženama koje su preživjele silovanje uvidjeli smo niz problema s kojim se žene suočavaju, te kroz psihosocijalnu podršku i radno okupacionu terapiju smo radili u smjeru premašivanju njihovih traumatičnih iskustva. Većina ne želi o tome javno da govori, pa čak ni najmilijima. Nose se s jakim osjećajem straha za sebe i svoju djecu“, ističu iz Udruženja.

Upravo zbog toga Udruženje posvećuje ovaj 8. mart ženama Ukrajine s ciljem da bude njihov glas, žena koje su izložene gubicima, koje trpe seksualno uznemiravanje, koje u ovim najtežim momentima trebaju podršku svih nas, kako humanitarnu, tako i motivacionu, da osjete da nisu same, da neko misli na njih i govori umjesto njih, govori za njih!

Ljudski životi nemaju cijenu, upotrijebite sva raspoloživa sredstva u svrhu spašavanja nečijeg života, nečijeg djetinjstva. Ne dozvolimo da u 2022. godini svjedočimo brutalnim stradanjima, u vremenu najvećeg tehnološkog i civilizacijskog napretka čovjeka.

Zaustavite stradanja u Ukrajini, zločine, agresiju, ugrožavanje ljudskih sloboda i razaranje ljudskih života.

tačno.net
Autor 7.3.2022. u 14:14