Zoran Pusić: Agresiju na Ukrajinu može se pretvoriti u tragediju za cijeli svijet

Zoran Pusić
Autor 25.2.2022. u 12:02

Izdvajamo

  • A izjava službene Moskve da je nad Rusima u Ukrajini vršen genocid i da je cilj ruskog napada „denacifikacija“ Ukrajine krajnji je cinizam. Upravo je nacistička vlast svoje napade na susjedne države pravdala zaštitom njemačke manjine od navodnog terora države – žrtve nacističkog napada.

Povezani članci

Zoran Pusić: Agresiju na Ukrajinu može se pretvoriti u tragediju za cijeli svijet

Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH, u izjavi za javnost povodom agresije Ruske federacije na Ukrajinu, osuđuje ovu agresiju koja je tragedija za Ukrajinu i Rusiju, a može se pretvoriti u tragediju za cijeli svijet 

‘Napad Rusije na Ukrajinu predstavlja eklatantni čin vojne agresije koja će kao kratkoročnu posljedicu imati veliki broj ljudskih žrtava i već je po tome zločin.

Dugotrajne posljedice je u ovom času teško sagledati; jasno je da ruska agresija gura svijet prema prijetećem sukobu usporedivom s najgorim sukobima iz perioda hladnog rata.

U svijetu koji nasušno treba mir, zajedničke napore u suzbijanju pandemije i oporavku od nje, blisku suradnju na globalnom nivou kako bi se zaustavile ili smanjile klimatske promjene koje ugrožavaju cijelo čovječanstvo, ova agresija unazadila je šanse za jedan bolji i pravedniji svijet za mnoga desetljeća.

A izjava službene Moskve da je nad Rusima u Ukrajini vršen genocid i da je cilj ruskog napada „denacifikacija“ Ukrajine krajnji je cinizam. Upravo je nacistička vlast svoje napade na susjedne države pravdala zaštitom njemačke manjine od navodnog terora države – žrtve nacističkog napada.

Antifašistička liga, koja smatra da je moderni antifašizam promocija tolerancije u društvu i suradnje među državama, dakle osuda širenja netrpeljivosti i, posebno, izbora vojnog sukoba kao rješenja nesuglasica među državama, osuđuje ovu agresiju koja je tragedija za Ukrajinu i Rusiju, a može se pretvoriti u tragediju za cijeli svijet.’

Zoran Pusić
Autor 25.2.2022. u 12:02