16 godina od demonstracija i pada Miloševićevog režima

tačno.net
Autor 5.10.2016. u 09:44

16 godina od demonstracija i pada Miloševićevog režima

Foto: Reuters

Danas se navršava 16 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije. Milošević je na izborima održanim 24. septembra izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Na današnji dan, 5. oktobra, građani su u kolonama stigli iz svih krajeva Srbije i okupili se na platou ispred tadašnje Savezne skupštine. Policijske blokade duž puta ka Beogradu na nekim mjestima su probijane i buldožerima.

Policija je već u prijepodnevnim satima upotrebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspješno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

Građanima se uveče istog dana sa terase Skupštine Beograda obratio Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici pobjedu.

U demonstracijama su poginule dvije osobe, a povrijeđeno je 65.

Slobodan Milošević je u aprilu 2001. uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva mjeseca kasnije je izručen Haškom tribunalu gdje mu je suđeno za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Umro je 11. marta 2006. od infarkta, u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

N1

tačno.net
Autor 5.10.2016. u 09:44