Predstavljanje narativa “Zatiranje istorije i sećanja”

tačno.net
Autor/ica 28.11.2016. u 15:10

Predstavljanje narativa “Zatiranje istorije i sećanja”

Fond za humanitarno pravo i SENSE–Centar za tranzicijsku pravdu organizira predstavljanje Interaktivnog narativa „Zatiranje istorije i sećanja“ u utorak 29. novembra 2016. godine u 18 časova u Ustanovi kulture Parobrod (Beograd, Kapetan Mišina 6a) i razgovor sa Mirkom Klarinom i Minom Vidaković, autorima narativa (SENSE–Centar za tranzicijsku pravdu), doc. Miom David, arhitekticom i docentkinjom na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, dr Branislavom Dimitrijevićem, profesorom istorije i teorije umetnosti na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, Natašom Govedaricom, dramaturškinjom i Nemanjom Stjepanovićem, istraživačem Fonda za humanitarno pravo.

Narativ „Zatiranje istorije i sećanja“ detaljno prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, istorijskim i verskim nasleđem, počinjeni tokom ratova 1990 – tih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, procesuirani pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Posebno poglavlje je posvećeno brojnim verskim i kulturnim spomenicima za čije razaranje do sada niko nije odgovarao.

“Namerno uništavanje kulturnih i verskih objekata ogromnih razmera u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu tokom postjugoslovenskih ratova od 1991. do 1999. predstavlja najgori primer razaranja kulturne baštine u Evropi od Drugog svetskog rata” – napisala je Helen Walasek u uvodu narativa „Zatiranje istorije i sećanja“.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 28.11.2016. u 15:10