Prvomajski susret LSS sa ministrom za rad

LSS
Autor/ica 2.5.2018. u 09:37

Prvomajski susret LSS sa ministrom za rad

“Kao i svake godine, Levi samit Srbije pridružio se prvomajskom protestu u organizaciji UGS Nezavisnost i SSSS. Povoda za protest ima previše: velika nezaposlenost, nepodnošljivi uslovi rada, najveće društvene nejednakosti u Evropi, i – ono što smo mi isticali – plate nedovoljne za preživljavanje, kamoli za normalan život.

Vrhunac cinizma aktuelne vlasti bilo je pojavljivanje na protestu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zorana Đorđevića. Skandal je da se osoba direktno odgovorna za propadanje preduzeća, opštu antiradničku politiku, i upravo te male plate, pojavila na ovakvom skupu.

Morali smo da reagujemo, kada je postalo jasno da organizatori neće.

Pitali smo ga:

Gde su plate, Đorđeviću?

Gde su naša preduzeća?

Šta je sa Jurom?

Šta je sa Geoksom?

Šta je sa Gošom?

Šta je sa Dreksom u Zrenjaninu?

Šta je sa Poštama?

Je l’ znaš da se radnici ubijaju zbog tebe?

Je l’ može da se živi sa 20 hiljada?

Je l’ može da se živi sa 30 hiljada?

Kolika ti je plata, Đorđeviću?

Kako te nije blam?

Ističemo da nam je tokom postavljanja ovih pitanja ministru — na koja se on samo smeškao — veliki broj okupljenih sindikalaca i sindikalki izražavao podršku, negodujući zbog prisustva ministra.

Kasnije tokom šetnje, aktivisti Inicijative Ne davimo Beograd i Čuvara vatre pokušali su ministra da pitaju šta misli o tome što se jedan radnik Goše obesio zbog neisplaćenih zarada, šta misli o tome što trudnice svaki dan dobijaju otkaze. Dvojicu aktivista ovih organizacija policija je privela.

Povrh Đorđevićevog učešća na skupu, ovo je bila kap koja je prelila čašu. Aktivisti i aktivistkinje Ne davimo Beograd, Čuvara vatre, Žena u crnom, Udruženja za radna prava žena “Roza”, Marks21, LGBT Srbija, Crvenih, Levog samita Srbije, kao i druge organizacije i pojedinci/ke okupili su se ispred policijske stanice da zahtevaju momentalno puštanje aktivista. Iz stanice su pušteni nakon dva sata zadržavanja, uz pretnju prekršajnim prijavama.

Na ovogodišnjem prvomajskom protestu, ispred Levog samita Srbije naglasili smo ogroman raskorak između zarada koje prima većina stanovništva i ukupnih troškova života. Pitali smo se koliko bi trebalo da bude mesečna zarada da bi moglo normalno da se živi. Cifra je 101120 dinara. Zoran Đorđević kao ministar za rad već zarađuje toliko.”

LSS
Autor/ica 2.5.2018. u 09:37