Predsednik Srbije naredio podizanje borbene gotovosti Vojske i policije na najviši nivo

RSE
Autor/ica 27.12.2022. u 08:40

Predsednik Srbije naredio podizanje borbene gotovosti Vojske i policije na najviši nivo

foto: rfe-rl

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je 26. decembra uveče da Vojska i sve jedinice MUP-a budu u najvišem stepenu borbene gotovosti.

“Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije”, saopštio je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Kako ja naveo, “to nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajući progrom i teror nad Srbima ma gde žive”.

“Nema razloga za paniku, ali ima razloga za zabrinutost, jer izgleda da je Srbija jedina zainteresovana da se razgovara, da se politički dogovara, da se makar i hiljadu puta sastaje dok se nađe neki dogovor i rešenje. Druga strana konstantno povlači jednostrane poteze, podiže taj nivo tenzija i stalno vodi ka daljoj eskalaciji sa po meni jasnim ciljem da etnički potpuno očisti KiM”, poručuje Vučević.

I ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je 26. decembra uveče da je naložio podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a.

“Shodno naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije Aleksandra Vučića, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a i Policijske brigade, koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i posednu položaje predvidjene operativnim planom”, naveo je Gašić u pisanoj izjavi.

Vučić: Preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno se obratio 26. decembra građanima na Instagramu i rekao da će “preduzeti sve mere da zaštiti srpski narod na severu Kosova”.

“Sve dajemo od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Na žalost, nas nisu hteli da slušaju ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju. Danas je i patrijarhu Porfiriju zabranjen ulaz na KiM, nikada se u istoriji to nije dogodilo i baš ih briga“, rekao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Govoreći o barikadama, Vučić je kazao da su one samo znak nezadovoljstva.
“Ali će i dalje da govore o srpskim barikadama koje su znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da bude svoj na svome. U skladu s tim želim da vas obavestim da jesmo u teškoj sitaciji, ali ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost, i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na severu Kosova“, kazao je.

Vučić je u obraćanju naglasio i da će “posle naoružavanja Albanaca i podizanja njihove borbene gotovosti”, preduzeti sve mere da se zaštiti narod i sačuva mir na severu Kosova. U obraćanju nije precizirao na koje mere konkretno misli.

Srpski mediji su 25. decembra uveče javili da je bilo pucnjave u Zubinom Potoku, a da je do nje došlo nakon što je kosovska policija “htela da ukloni jednu od barikada”.

Međutim, kosovska Policija je ubrzo demantovala ove navode a ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla (Dželjal Svečlja) je okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “nastavlja igre”.

On je ponovio da se barikade na severu Kosova moraju ukloniti a da Srbija mora prestane da organizuje “ilegalne, kriminalne strukture koje imaju za cilj destabilizaciju Kosova”.

Vojna misija NATO-a na Kosovu (KFOR) je saopštila da istražuje incident koji se dogodio na teritoriji opštine Zubin Potok, jedne od četiri opština sa srpskom većinom na severu Kosova. “Povređenih i materijalne štete nije bilo, a radimo na utvrđivanju svih činjenica”, saopšteno je iz KFOR-a.

Inicident u Zubinom Potoku dolazi usled povećanih tenzija nakon što su lokalni Srbi na severu podigli barikade 10. decembra zbog hapšenja njihovog sunarodnika Dejana Pantića. On je bivši kosovski policajac koji se tereti da je učestvovao u napadu na članove Centralne izborne komisije Kosova u Severnoj Mitrovici.

RSE

RSE
Autor/ica 27.12.2022. u 08:40