7. Međunarodni festival zelene kulture Green Fest

tačno.net
Autor 7.11.2016. u 15:38

7. Međunarodni festival zelene kulture Green Fest

Najbolji i najaktuelniji filmovi o ekologiji i životnoj sredini će se i ove godine naći na repertoaru najznačajnijeg ekološkog festivala u Beogradu u okviru koga će biti čak 7 filmova sa statusom premijernog prikazivanja u Srbiji. Svi zainteresovani mogu pogledati program i rezervisati ulaznice na zvaničnoj stranici festivala (www.greenfest.rs). Ovogodišnji festival će biti održan od 15. do 18. novembra, u Domu omladine Beograda, svi sadržaji su besplatni, ali zbog kapaciteta raspoloživih sala, prednost će imati posetioci koji su blagovremeno rezervisali i preuzeli ulaznice.

Prva projekcija na festivalu će biti film „Hvatanje sunca“ u izvršnoj produkciji Leonarda Dikaprija koji donosi priču o dva čoveka, vizionara, aktiviste i preduzetnika, sa suprotnih krajeva Planete koji dokazuju da “zelena ekonomija” i očuvanje životne sredine mogu da idu “ruku pod ruku” sa sve većim potrebama za energijom narastajuće globalne populacije.

Festival će biti zvanično otvoren višestruko nagrađivanim filmom „Harmonija sa deponije“, koji je dotakao srca gledalaca na preko 50 festivala širom sveta. Film prati Reciklažni orkestar Kateure, paragvajske muzičke grupe čiji su instrumenti u potpunosti napravljeni od otpada. Kada se priča o njima proširi, orkestar postaje svetska senzacija. Deca iz malog sela dobijaju priliku da sviraju sa velikim svetskim zvezdama, poput hevi-metal benda Megadet, ali i pred zvaničnicima Ujedinjenih Nacija u Riju na velikom samitu povodom 20 godina klimatske akcije (Rio+20). Međutim, kada prirodne nepogode zadese njihovu zajednicu, dirigent pronalazi načine da sačuva orkestar i probudi novi osećaj nade za njihov grad.

U sredu, u 18 časova, biće prikazan „Izbor je naš“ koji dolazi iz kuhinje Žaka Freskoa, osnivača, sada već čuvenog koncepta – „Venus projekat“, koji preispituje i predlaže načine transformacije ljudskog ponašanja i društva u celini, koje možemo da sprovedemo kao pojedinci, zajednice, nacije – kao ljudi, pre svega, kako bismo uz pomoć obnovljivih i inovativnih tehnologija, promenili smer razvoja celokupnog ljudskog društva, koji će biti u funkciji svakog živog bića na planeti. Termin u 20 časova je rezervisan za film „Utovareni: Prava cena transporta“ , koji nas vodi na put oko sveta u potrazi za odgovorima o stvarnoj ceni jeftine robe koja se proizvodi „na drugoj strani Planete“.

Četvrtak – dan hrane na Green Fest-u, donosi dva filma koji se bave „opasnim“ fenomenom bacanja hrane u svetu i načinima kako da zajedno zaustavimo taj trend. Film koji je izazvao veliko interesovanje na prošlogodišnjem festivalu „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ prati reditelje i ljubitelje dobre hrane, Džen i Grant, koji kroz film istražuju zašto se hrana baca – od farmi, preko prodajnih lanaca, do naših frižidera. Da li smo opsednuti datumom isteka roka, savršenim izgledom i oblikom voća i povrća, veličinom porcije? Nakon toga, zajedno sa Davidom Grosom – rediteljem, aktivistom i kuvarom, idemo na „kulinarski“ put kroz Evropu, na kojem upoznajemo ljude i inicijative koje se bore protiv bacanja hrane i nalaze načine da spašena hrana završi u pravim rukama.

Poslednji dan festivala obeležiće čak 4 filma, a program počinje duplom projekcijom, u okviru koje će biti prikazani filmovi „Nacija tukana“ i domaći film „Ravnica bez ptica?“. U 18 časova će biti prikazan film renomiranog francuskog fotografa Jan Artis Bertrana „Žeđ u svetu“, dok će festival zatvoriti „Seme: Neispričana priča“ o gubitku preko 90% poljoprivrednih vrsta u zadnjih 70-ak godina, hibridima i genetski modifikovanim organizmima (GMO).

U sredu, četvrtak i petak, u podnevnom terminu u okviru obrazovnog programa, biće prikazivan nagrađivani film „U trci sa izumiranjem“, oskarovca Luija Sajhojosa (Zaliv), koji koristi vrhunsku opremu i tehnologiju, umetnike i aktiviste, u nameri da razotkrije nikada, do sada, viđene slike koje pokazuju stepen ugroženosti vrsta i njihovog masovnog izumiranja. Na putu otkrića su mnogi uzeli učešće, poput Ilona Maska sa specijalnim modelom Tesla automobila za ovaj film ili Leilani Munter – devojke koja je svoju diplomu biologa zamenila trkačkim automobilom.

Ovogodišnji festival se održava uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, Delegacije Evropske unije i EU info centra, Fondacije Hajnrih Bel, Regionalnog centra za životnu sredinu i Evropske Mreže za klimatsku akciju, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Takmičarski filmski program donosi 93 najbolja ostvarenja sa međunarodnog konkursa na koji je stiglo 1455 filmova iz 98 zemalja. Ove godine program je podeljen u 6 kategorija: animirani film, film do 1 minuta, omladinski film, kratki film, film o prirodi i srpski film, a svi zainteresovani mogu da uživaju u velikom broju veoma kvalitetnih filmova koji su nagrađeni na različitim festivalima širom sveta.

U sredu, u okviru obrazovnog programa, posetioci će moći da čuju predavanje Klaudije Zanfi, istoričara umetnosti, promotera kulture i pejzažnog arhitekte iz Italije, koja će govoriti o unapređenju javnih prostora uz pomoć eko-dizajna, sa specijalnim fokusom na projekat unapređenja izgleda železničke stanice Garibaldi u Milanu, gde su studenti učestvovali u kreiranju prostora i stvaranju eko-kompatibilnih objekata.

U četvrtak u podne je planirana veoma važna i interesantna panel diskusija pod nazivom „Zašto životna sredina nije atraktivna na medijskom tržištu?“ u kojoj će učestvovati: Adam Santovac –  novinar/reporter televizije N1, Aleksandar Vasović – novinar Rojtersa, Duška Dimović  – Svetska organizacija za prirodu (WWF) i Stevan Vujasinović – savetnik za komunikacije i odnose sa javnošću, dok će razgovor moderirati Vladan Šćekić – programski direktor Centra za unapređenje životne sredine.

Tagovi:
tačno.net
Autor 7.11.2016. u 15:38

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija