Aleksandar u zemlji čuda

tačno.net
Autor 16.5.2017. u 09:17

Aleksandar u zemlji čuda

Aleksandar Saša Ilić, Prvi solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, nagrađivani koreograf, profesor omiljen među studentima, osnivač Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije i Instituta za umetničku igru (IUI), prve i jedine visokoškolske ustanove za umetničku igru u Srbiji, je neko ko je ovih dana u žiži interesovanja. Razlog tome je učešće u važnim komisijama, nova koreografija u Sarajevu, ali i nova plesna kompanija IUI Dance Transition koju je osnovao i koja postavljala “plesnog” Nušića.

Aleksandar je neko koga ne možete da ne cenite kao profesionalca, saradnika i kao prijatelja; uvek precizan, predusretljiv i kooperativan. Uspeli smo da ga “uhvatimo” između ispita i sednica BELEF-a i zamolimo da nam kaže par reči o novom projektu Alisa u zemlji u čuda čija premijera se očekuje 30. maja ove godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Nakon uspešne saradnje u Operi Sarajevskog narodnog pozorišta tokom prošle sezone, kada smo kolega Aleksandar Nikolić reditelj i ja (poznatiji kao A&A) premijerno prikazali operu Don Đovani, usledio je poziv iz Baleta. Moja Alisa je smeštena u sadašnje doba. Karaktere koje sreće su svakodnevna iskušenja. Moglo bi se reći da smo svi mi Alisa na uzbudljivom putu Ljubavi, Snova, Košmara, i novih otvaranja tajnovitih Vratnica.

Odlučujući se da u govor tela pretočim začudnu avanturu sna u koju je Lujis Kerol svojom romantičnom maštom poveo Alisu, intuitivno sam naslutio riznicu mudrosti iskazanu zagonetkama. Zagonetkama koje gospodare svekolikim bivstvovanjem svega živog na plavom šaru naše planete.

Vešti manipulant koji iza zastora skriven povlači konce i vešto ih mrsi u vođenju i zavođenju igre sna u kojoj Zec, Vojvodtkinja, Kuvarica, Kraljica, Lažna kornjača… a pre svega mudra Alisa, uz pomoć zlatnog ključa koji je čas prevelik, čas premaleni a neprestano nedohvatljiv čeznu da otvore vratnice čarobnog vrta.

Divna neverovatna bajka, naizgled…

A kada veliki majstor manipulacije razmrsi konce postaje jasno da ništa nije slučajno i izmišljeno već je odenuto u drugo životno ruho s namerom ne samo da zabavi nego i poruči: tražite hrabro uporno i neprestano zapitano i naćićete svoj zlatni ključ za čudesni vrt života, i maštajte, to je snaga večne mladosti.

Ovo su neki od razloga da se upustim u rizičan poduhvat prevođenja koreografskim jezikom i igrom tela tog najmoćnijeg instrumenta simfonije života, ovu bajku za decu i odrasle koji su u sebi sačuvali dečiju radoznalost i verovanje da je sve moguće ako je želja jaka.

Luis Kerol je čudesnom moći svoje mašte, humorom, izvrnutom naopačke logikom postavio jednačinu: da li je 2 plus 2 uvek i nepobitno 4.

Kao profesor matematike i logike, kao rasni pisac zna da ni u šta ne treba sumnjati nepogovorno jer u matematičkoj teoriji 2 plus 2 ne moraju uvek biti 4, kao što se dve paralelne prave susreću i seku negde u beskraju. Verujte i snovi i java nekad i negde susreću se i spoje.

Verujte u snove, maštajte a pre svega živite, to je skrivene ideja ove igrarije za decu i odrasle.

I da dodam, scena suđenje aticipacija čuvenog romana Franca Kafke Proces a u skorije vreme Nobelovac Kuci u svom romanu takođe u jednom poglavlju svoga romana osvrće se na Kafkin Proces i Suđenje iz Alise.

Predstavu izvode Ansambl i Solisti Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu i autorski tim: muzika Darja Janošević; asistent koreografa Katarina Stojković; kostimografija Neira Sinanbašić & Melisa Musić; scenografija Vedran Hrustanović; inspicijent Boris Jeličanin.

Za mene je 2017. godina važna zbog nekoliko neverovatnih aspekata koji su se slučajno ili bar malo slučajno podudarili. U junu ću proslaviti 20 godina rada, kada ću poslednji put odigrati  ulogu Miška u baletu Ko to tamo peva i prepustiti ga nekom mlađem kolegi.

Za svoj 40 rođendan pored Alise i Miška bolje darove nisam mogao da zamislim…

tačno.net
Autor 16.5.2017. u 09:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija