“Alisa u zemlji čuda” u Sarajevu

tačno.net
Autor 11.5.2017. u 10:07

“Alisa u zemlji čuda” u Sarajevu

Premijera savremenog baleta Alisa, u zemlji čuda održat će se 30. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu s početkom u 19.30 časova u izvođenju Solista i Ansambla baleta.

Muzika: Darja Janošević

Koreografija i režija: Aleksandar Ilić

Asistent koreografa: Katarina Stojković

Kostimografija: Neira Sinanbašić & Melisa Musić

Scenografija: Vedran Hrustanović

Inspicijent: Boris Jeličanin

Odlučujući se da u govor tela pretočim začudnu avanturu sna u koju je Lujis Kerol svojom romantičnom maštom poveo Alisu, intuitivno sam naslutio riznicu mudrosti iskazanu zagonetkama. Zagonetkama koje gospodare svekolikim bivstvovanjem svega živog na plavom šaru naše planete.

Vešti manipulant koji iza zastora skriven povlači konce i vešto ih mrsi u vođenju i zavođenju igre sna u kojoj Zec, Vojvodtkinja, Kuvarica, Kraljica, Lažna kornjača… a pre svega mudra Alisa, uz pomoć zlatnog ključa koji je čas prevelik, čas premaleni a neprestano nedohvatljiv čeznu da otvore vratnice čarobnog vrta.

Divna neverovatna bajka, naizgled…

A kada veliki majstor manipulacije razmrsi konce postaje jasno da ništa nije slučajno i izmišljeno već je odenuto u drugo životno ruho s namerom ne samo da zabavi nego i poruči: tražite hrabro uporno i neprestano zapitano i naćićete svoj zlatni ključ za čudesni vrt života, i maštajte, to je snaga večne mladosti.

Ovo su neki od razloga da se upustim u rizičan poduhvat prevođenja koreografskim jezikom i igrom tela tog najmoćnijeg instrumenta simfonije života, ovu bajku za decu i odrasle koji su u sebi sačuvali dečiju radoznalost i verovanje da je sve moguće ako je želja jaka.

Luis Kerol je čudesnom moći svoje mašte, humorom, izvrnutom naopačke logikom postavio jednačinu: da li je 2 plus 2 uvek i nepobitno 4.

Kao profesor matematike i logike, kao rasni pisac zna da ni u šta ne treba sumnjati nepogovorno jer u matematičkoj teoriji 2 plus 2 ne moraju uvek biti 4, kao što se dve paralelne prave susreću i seku negde u beskraju. Verujte i snovi i java nekad i negde susreću se i spoje.

Verujte u snove, maštajte a pre svega živite, to je skrivene ideja ove igrarije za decu i odrasle.

I da dodam, scena suđenje aticipacija čuvenog romana Franca Kafke Proces a u skorije vreme Nobelovac Kuci u svom romanu takođe u jednom poglavlju svoga romana osvrće se na Kafkin Proces i Suđenje iz Alise.

mr Aleksandar Ilić

tačno.net
Autor 11.5.2017. u 10:07

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija