Amfilohije 1992. godine molio ruskog patrijarha da izbriše CPC iz registra autokefalnih crkava

tačno.net
Autor 11.10.2013. u 14:03

Amfilohije 1992. godine molio ruskog patrijarha da izbriše CPC iz registra autokefalnih crkava

okruskiprevod
M
itropolit crnogorsko – primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović uputio je 10.juna juna 1992. godine pismo patrijarhu moskovskom i cijele Rusije Alekseju II u kome ga moli da izbriše Crnogorsku autokefalnu crkvu iz registra pravoslavnih crkava. Kao razlog za takvu molbu Amfilohije je naveo argumente Crnogorske pravoslavne crkve koja kao razlog za svoju autokefalnost iznosi podatak da je u ruskom Diptihu iz 1850. godine postoji upisana Crnogorska autokefalna crkva, jer kako tvrdi Amfilohije, to može izazvati raskol u Crnoj Gori.

Portal Analitika objavljuje faksimil originala i prevoda pisma koji je Amfilohije uputio ruskom patrijarhu Alekseju II kao i Svetom arhijerejskom saboru Ruske pravoslavne crkve u kome se traži prepravka istorijskih dokumenata.

– Naša smjernost, poslije nedavnog ličnog susreta sa Njegovom svetošću, obraća se sa vašom molbom s blagoslovom našeg patrijarha Pavla, iznijeti rješenje o nekonanonskom i pogrešnom unosu u Diptih Ruske pravoslavne crkve 1850. godine Crnogorske mitropolije kao autokefalne crkve i postojeće u Diptihu opovrgnuti, zato što okolnosti u našoj svetoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi pokazuju da postoje tendencije raskola u Crnoj Gori, navodi u pismu Amfilohije.

prevod_pisma_1– Pripadnici autokefalije tkz. Crnogorske crkve pozivaju se na Diptih iz 1850. godine Ruske crkve na osnovu kojeg su unijeli u ”Sintagmu svetih kanona” (Ralis ipoltis) naziv ”autokefalna crnogorska mitropolija” (1856) između ostalih autokefalnih crkava, navodi Amfilohije.

Koristeći mogućnost srdačno se zahvajuljem vašem preosveštenstvu za prijateljski prijem i ”istinsko slovensko gostoprimistvo” i euharističko zajedništvo za vrijeme boravka preosveštenih Nas. Delegacije svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

S molitvom želimo uspješan završetak svetog arhijerskog sabora Ruske pravoslavne crkve u slavu Svetog pravoslavlja, zaključuje se u Amfilohijevom pismu koje je datirano na 10. jun 1992. godine.

 Analitika

 

tačno.net
Autor 11.10.2013. u 14:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija