ANGAŽIRANO

Gradimir Gojer
Autor 25.5.2020. u 09:15

ANGAŽIRANO

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ljubomir Simović, „Odbrana Beograda“, Vukotić media, 2020., Beograd

Ljubomir Simović, pjesnik, dramatičar, esejist, akademik Srpske akademije nauka i umjetnosti, jedan je od onih klasika srpske književnosti koji kabinet u palači u Knez Mihajlovoj ulici i svoju osobnu tvoračku radionicu nikada, pa ni danas, nije koristio samo za književni umjetnički rad. Dapače, i sad u zrelim godinama ovaj rođeni Užičanin reagirao je mudro, utemeljeno, sa puno znanja na pojave u srpskom društvu, na ponašanje prvog čovjeka Srbije i njegovih najbližih suradnika.

Njegova najnovija knjiga, Odbrana Beograda, u izdanju Vukotić media iz Beograda jedna je u nizu onih (Kovačnica na Čakovini, Galop na puževima, Novi galop na puževima, Guske u magli, Obećana zemlja, Titanik u akvarijumu, Žabe u redu pred potkivačnicom) Simovićevih zbirki bilježaka, komentara, reakcija u kojima veliki pjesnik komentira, kritikuje, ukazuje na sve ono što je u srbijanskom društvu nelogično, krivo i protiv zdravorazumske logike postavljeno.

Poslije veličanstvenog pjesničkog opusa (Slovenske elegije, Veseli grobovi, Poslednja zemlja, Šlemovi, Uoči trećih petlova, Subota, Vidik na dve vode, Um za morem, Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici hilandarskoj, Istočnice, Gornji grad, Igla i konac, Ljuska od jajeta, Tačka, Planeta Dunav…), za srpsku dramatiku antologijskih tekstova Hasanagica, Čudo u Šarganu, Putujuće pozorište Šopalović i Boj na Kosovu, pa onda knjiga esejistike o srpskim pjesnicima (Duplo dno) i knjige o slikarima i slikarskim i vajarskim opusima Čitanje slike, Vukotić medija objavljuje knjigu Odbrana Beograda.

Kako je izdavač na zadnjoj korici knjige istakao da pjesnik svojim bilješkama, intervjuima, besedama, već decenijama sklapa svojevrsnu istorijsko-društvenu čitanku o Srbiji. Svojom dijamantskom bušilicom mudrosti, etičkom čistotom i estetskom prefinjenošću razgrće nam višeslojni život. Svejedno da li je to politika, ekonomija, kultura… Knjigom „Odbrana Beograda“ Simović ne brani samo prestonicu, već celu Srbiju…

To je knjiga rijetke mudrosti i nebrzopletih utemeljenih ocjena.

Knjiga je to kojom pjesnik snagom svojih estetskih, kulturoloških i političkih promišljanja iz ljubavi prema domovini hoće da sve nelogične posunovraćenosti ovovremene Srbije otme iz nacionalističkih, neoliberalnih, primitivno-tajkunskih, tabloiziranih i rijalitiziranih ralja primitivne rulje i novobogataša. Pomažu mu u tome i njegovi veliki predšasnici u srpskoj književnosti: Vuk, Dositej, Sterija, ali i strani klasici…

Na mukotrpnom putu vraćanja Srbiji njenog demokratskog profila i kulturne i političke katarze Simović ne oklijeva iznimno oštro kritizirati sadašnju Vučićevu vlast, ali i politička vrela iz kojih je ona isplivala. Odbrana Beograda stoga je obrana srpskog društva, poglavito od nedođija i stranputica, u koje je vode  neodgovorni i nesavjesni političari.

Simovićeva knjiga je otrežnjujuća za srbijanski puk samozadovoljan u vlastitoj, mitovima opterećenoj prošlosti, a nažalost i sadašnjosti.

Knjiga koju je mogao ispisati samo do kraja neovisan, pravdoljubiv i domoljubiv intelektualac europskih pogleda i tvoračke gabaritiranosti.

Gradimir Gojer
Autor 25.5.2020. u 09:15