Antifašistička liga Republike Hrvatske: Treba se suprotstaviti prijetnjama političkih nasilnika

Zoran Pusić
Autor 6.2.2020. u 16:11

Antifašistička liga Republike Hrvatske: Treba se suprotstaviti prijetnjama političkih nasilnika

O hrabrosti, dosljednosti i predanosti naših kolegica i kolega koji su ovom prilikom bili žrtve napada, ne treba posebno ni govoriti. Kao ni o našoj podršci njihovom radu i, zapravo, našoj suradnji. Ali da se odgovorne vlade i odgovorni političari trebaju suočiti i suprotstaviti prijetnjama koje politički nasilnici pod plaštom domoljublja predstavljaju, potrebno je ponovo i ponovo isticati.

U srijedu navečer, 5. veljače, u prostorijama Općine Stari grad u Beogradu, Vojislav Šešelj je promovirao svoju novu knjigu u kojoj negira genocid u Srebrenici.

Na promociju je došlo i šest aktivista iz organizacija za ljudska prava (Fond za humanitarno pravo, Forum ZFD, Inicijativa mladih za ljudska prava) koji su prisutnima ponudili dosje „Zločini nad Hrvatima u Vojvodini“ (sastavio Fond za humanitarno pravo).

Šešeljevi radikali fizički su napali naše kolegice i kolege, dva muškarca i četiri žene među kojima i Natašu Kandić predsjednicu Fonda i Natašu Govedaricu direktoricu Foruma, bacili ih na pod i na Šešeljevu naredbu, izbacili ih iz dvorane.

Napadači su bili mladi ljudi, odrasli poslije rata ali očito u okruženju zatrovanom mržnjom i nacionalističkom netrpeljivošću. Taj sramotni i kukavički napad samo je zadnji primjer koji pokazuje koliko bi bilo važno pošteno suočavanje s prošlošću, da se ta spirala mržnje prekine i ne prenosi na sljedeće generacije. U ovom slučaju radi se o Srbiji ali ovakve incidente doživljavali smo i u Hrvatskoj i u BiH.

O hrabrosti, dosljednosti i predanosti naših kolegica i kolega koji su ovom prilikom bili žrtve napada, ne treba posebno ni govoriti. Kao ni o našoj podršci njihovom radu i, zapravo, našoj suradnji. Ali da se odgovorne vlade i odgovorni političari trebaju suočiti i suprotstaviti prijetnjama koje politički nasilnici pod plaštom domoljublja predstavljaju, potrebno je ponovo i ponovo isticati, stoji u saopćenju Antifašističke lige Republike Hrvatske.

Zoran Pusić
Autor 6.2.2020. u 16:11