BALET KOJI JE PO DRUGI PUT ODUŠEVIO KINESKU PUBLIKU

tačno.net
Autor 26.5.2014. u 20:41

BALET KOJI JE  PO DRUGI PUT ODUŠEVIO KINESKU PUBLIKU

Ansambl baleta PRAZNIK LJUBAVI, koreografa, reditelja i scenografa Aleksandra Ilića, rađen po romanu Capsella bursa pastoris, autora Teodore Sujić, vratio se posle uspešne dvonedeljne turneje i šest održanih predstava iz NR Kine.

U prošloj godini pekinški festival 14. UMETNIČKI SUSRETI U PEKINGU uputio je poziv Operi i teatru Madlenianum za gostovanje jednog savremenog baleta, na ovom najvećem međunarodnom festivalu u NR Kini. Od ponuđenih predloga Festival je izabrao balet PRAZNIK LJUBAVI koji je već 2012. godine gostovao u Kini, gde je na Festivalu u Šangaju proglašen najboljim baletom.

Gostovanje je pored Pekinga obuhvatilo još 4 grada: glavni grad provincije Šandung – Đinan, zatim Tdžou, Šangaj i Sidžu.

Predstave su održavane u prestižnim, uglavnom novoizgrađenim dvoranama Velikih gradskih teatara, u salama od 1.000 do 2.500 mesta. Preko 5.000  kineskih ljubitelja baleta, oduševljeni igrom naših baletskih umetnika, aplauzima, skandiranjem i cvećem nagrađivali su protagonoste predstave: Milana Rusa, Tamaru Pingović, Milicu Jević, Tijanu Šebez, Smiljanu Stokić, Ivanu Kozomaru, Draganu Anđelić Bunjac, pijanistkinju i Aleksandru Radonjić koja je izvela nekoliko popularnih kineskih ljubavnih pesama.

Za gostovanje u Kini, ovom prilikom dorađena je postojeća verzija (premijera na Velikoj sceni O&T Madlenianum, septembar 2011. god.), a ulogu devojčice u baletu u svakom gradu igrala je jedna od učenica baletskih škola, posebno odobrana na audiciji.

Balet PRAZNIK LJUBAVI je koprodukcija Opere i teatra Madlenianum i Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, a finansijsku podršku u nastanku baleta pružila je i Skupština grada Beograda.

Beogradska publika imaće priliku da „kinesku verziju“ ovog baleta uskoro vidi na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

tačno.net
Autor 26.5.2014. u 20:41

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija