Baletska predstava ‘Alisa u zemlji čuda’ u Narodnom pozorištu Sarajevo

tačno.net
Autor 19.12.2017. u 14:00

Baletska predstava ‘Alisa u zemlji čuda’ u Narodnom pozorištu Sarajevo

U ULOZI  ALISE PRVI PUT  BALERINA ANA KUZMANOVIĆ

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u utorak, 19. 12. 2017. sa početkom u 19:30 sati, solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo izvešće baletsku predstavu Alisa u zemlji čuda  u koreografiji i režiji Aleksandra Ilića, na muziku Darje Janošević.  Glavnu ulogu Alise  premijerno će igrati balerina Ana Kuzmanović, koja je rekla sledeće:

Veoma sam srećna i uzbuđena i osećam veliku odgovornost što mi je povereno da igram naslovnu ulogu Alise. Tokom procesa rada potpuno sam se prepustila istraživanju radoznalog duha i otvorenosti koju Alisa nosi i njenom avanturizmu pokušala dati neki svoj lični pečat, gde se to Alisa i ja susrećemo, šta novo ona u meni kao igračici otvara i šta je to što mogu ponuditi novo u pristupu njoj kao liku.Imala sam sreću da tokom proba za ulogu Alise radim sa koreografom ovog baleta Alekandrom Sašom Ilićem. Alisa u zemlji čuda je knjiga uz koju su odrastale generacije, ona je nezaobilazan deo djetinstva, i mislim da i u odraslima, baš kao i u deci, budi taj poriv za istraživanjem sveta oko sebe i u sebi, te da se kroz neobičnu vizuru govori o stvarima bitnim za život. Drago mi je što će sarajevska publika imati priliku da pogleda ovaj balet u jednoj osveženoj postavi, i što u se ja kao balerina predstaviti u jednom novo svetlu. Mislim da će publika uživati u predstavi, da će videti trud i rad, i da ću opravdati poverenje koje mi je dato u ovom mom premijernom igranju Alise.

Naslov Alisa u zemlji čuda obećava čudesno putovanje kroz snove, dopuštajući nam da se prepustimo mašti u neobičnom svetu u kojem vlada zakon iracionalnog, gde možemo doživeti događaje u kojima iskušavamo svoje želje, stremljenja i prevazilazimo prepreke.

O predstavi koju  je pripremao s Baletom Narodnog pozorišta u Sarajevu koreograf Aleksandar Ilić rekao je: “Odlučujući se da u govor tela pretočim začudnu avanturu sna u koju je Lewis Carroll svojom romantičnom maštom poveo Alisu, intuitivno sam naslutio riznicu mudrosti iskazanu zagonetkama. Zagonetkama koje gospodare svekolikim bivstvovanjem svega živog na plavom šaru naše planete. Vešti manipulant koji iza zastora skriven povlači konce i vešto ih mrsi u vođenju i zavođenju igre sna u kojoj Zec, Vojvotkinja, Kuvarica, Kraljica, Lažna kornjača…, a prije svega mudra Alisa, uz pomoć zlatnog ključa koji je čas prevelik, čas premaleni, a neprestano nedohvatljiv, čeznu da otvore vratnice čarobnog vrta.
Divna nevjerovatna bajka, naizgled…
A kada veliki majstor manipulacije razmrsi konce postaje jasno da ništa nije slučajno i izmišljeno već je odenuto u drugo životno ruho s namerom ne samo da zabavi nego i poruči: tražite hrabro, uporno i neprestano zapitano i naći ćete svoj zlatni ključ za čudesni vrt života, i maštajte, to je snaga večne mladosti.
Ovo su neki od razloga da se upustim u rizičan poduhvat prevođenja, koreografskim jezikom i igrom tela, tog najmoćnijeg instrumenta simfonije života, ovu bajku za decu i odrasle koji su u sebi sačuvali dečiju radoznalost i verovanje da je sve moguće ako je želja jaka.
Lewis Carroll je čudesnom moći svoje mašte, humorom, izvrnutom naopačke logikom postavio jednačinu: da li je 2 plus 2 uvek i nepobitno 4.
Kao profesor matematike i logike, kao rasni pisac, zna da ni u šta ne treba sumnjati nepogovorno jer u matematičkoj teoriji 2 plus 2 ne moraju uvek biti 4, kao što se dve paralelne prave susreću i seku negde u beskraju. Vjerujte i snovi i java nekad i negde susreću se i spoje.
Verujte u snove, maštajte, a prije svega živite, to je skrivena ideja ove igrarije za djecu i odrasle.

tačno.net
Autor 19.12.2017. u 14:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija