BALKAN DANCE PROJECT VOL. 2 NA REPERTOARU MADLENIANUMA

tačno.net
Autor 27.5.2020. u 12:25

BALKAN DANCE PROJECT VOL. 2 NA REPERTOARU MADLENIANUMA

Fotografija Ksenija Mikor

Što politika razdvaja umetnost spaja.

U okviru programa Virtuelno putovanje Madlenianum opere i teatra iz Zemuna u petak 29. maja s početkom u 19.30 časova biće emitovana plesna produkcija Balkan Dance project Vol. 2 u koreografijima Aleksandra Ilića/Natalie Iwaniec i Igora Kirova koje su premijerno izvedene na Velikoj sceni Madlenianum opere i teatra u Zemunu 8. oktobra 2016. godine.

Balkan Dance Project Vol. 2 čine dva dela Posle soneta po motivima Sonetnog venca slovenačkog pesnika France Prešerna a prema libretu Teodore Sujić u koreografiji Aleksandra Ilića i Natalie Iwaniec i Cube Untold u koreografiji i inscenaciji makedonskog koreografa Igora Kirova.

U oba dela učestvuju igrači s prostora bivše Jugoslavije: Mojca Majcen (Slovenija), Ema Janković (Hrvatska), Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina), Luka Živković i Jakša Filipovac (Srbija).

Pokrenuti ciljem pod nazivom Balkan Dance Project učesnici su svako prema svom afinitetu, shvatanju i emocijama naslikali portret vremena sadašnjeg proizašlog iz vremena prošlog anticipirajući vreme buduće, kao zbir tri suštinska činioca opstanka na zemlji.

Pored zbližavanja, povezivanja, i kulturne razmene umetnika, cilj projekta je razvoj moderne, savremene igre, predstavljanje plesnih produkcija u manjim mestima i kroz obrazovanje osvajanje nove mlade publike. Koprodukcijski projekat Madlenianum opera i teatra i Festivala Velenje ima misiju zbližavnja naroda i narodnosti Balkana.

Što politika razdvaja umetnost spaja.

tačno.net
Autor 27.5.2020. u 12:25