Beograd: NKPJ i SKOJ protestvovali povodom otpočinjanja pregovora Srbije o pristupanju u EU

tačno.net
Autor/ica 21.1.2014. u 13:15

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije organizovali su ispred sedišta Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU protestni skup povodom zvaničnog početka pregovora Srbije o pristupanju u Evropsku Uniju.

Ispred sedišta Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj Uniji, Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije organizovali su protestni skup povodom zvaničnog otpočinjanja pregovora Srbije o pristupanju EU, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Na skupu je bilo okupljeno oko tridesetak aktivista Nove komunističke partije i Saveza komunističke omladine.

Svetozar Markanović, predsednik Udruženja komunista Republike Srbije, rekao je da iako se nije okupilo mnogo ljudi na ovom skupu, protest „daje “glas u ime ubedljive većine građana Srbije koji su nezadovoljni postojećim stanjem u zemlji“.

Povodom današnjeg otpočinjanja pregovora, Markanović je rekao: „Sve komunističke i radničke partije Evrope koje slede ideje istinske slobode, humanizma, ravnopravnosti, socijalne pravde su protiv ovakve EU.“

On je dodao da sadašnja vlast u Srbiji, a takođe, kako je naveo, i sve prethodne od sloma SFRJ „samo nastavljaju politiku koja znači sunovrat i ne donosi ništa dobro građanima Srbije. Naprotiv donosi samo ropstvo koje je na vidiku, da postanemo sluge nekoliko najmoćnijih i vodećih država EU“.

Prema njegovom shvatanju EU ne može doneti ništa dobro Srbiji i zato „komunisti Srbije, Nova komunistička partija Jugoslavije i druge progresivne snage u Srbiji iz principijelnih razloga ne mogu biti na strani onih koji podržavaju marionetsku politiku“, rekao je Markanović i dodao:

U ime organizatora Vladimir Gavrilović istakao je da je ovaj „skup uperen protiv integracije Srbije u Evropsku Uniju i predstavlja simboličan protest protiv pridruživanja Srbije tamnici evropskih naroda“.

„Mi se oštro protivimo jer EU Srbiji ne može ništa dobro da donese, može samo da odnese, protiv smo bilo kakvih pregovora, smatramo da Srbija treba da napusti evropski put i da ostane neutralna“, rekao je Vladimir Gavrilović, ističući da pristupanjem EU, građani Srbije će postati jeftina radna snaga.

„Kao država ćemo faktički prestati da postojimo, EU je takođe razbila našu otadžbinu Jugoslaviju, uzela nam je Kosovo i nastavlja da ga otima“, rekao je Gavrilović.

tačno.net
Autor/ica 21.1.2014. u 13:15