Beograd: Parada ponosa 28. septembra bez obzira na bezbjednosne procjene

tačno.net
Autor 23.9.2013. u 12:01

Beograd: Parada ponosa 28. septembra bez obzira na bezbjednosne procjene

Organizacioni odbor Nedelje ponosa u obraćanju novinarima poručio da procjena bezbjednosti treba biti signal policiji da radi svoj posao, a ne za otkazivanje parade

BEOGRAD (AA) – Parada ponosa ove godine bi trebalo da se održi 28. septembra u Beogradu, bez obzira kakva je bezbednosna procena, poručili su danas članovi Organizacionog odbora ovogodišnje Nedelje ponosa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Goran Miletić, član Organizacionog odbora, rekao je da je procena bezbednosti urađena prošle nedelje i da su njihova nezvanična saznanja, koja su dobili putem medija, da je ocena pozitivna.

„Ali, čak i da nije, to ne bi trebalo da bude razlog za neodržavanje Parade ponosa”, izjavio je Miletić na konferenciji za novinare održanoj u Medija centru uz Beogradu.

„Ne slažemo se ni sa kakvom negativnom bezbednosnom procenom, jer ona ne sme da bude razlog za otkazivanja Parade ponosa već samo signal za policiju da obavi svoj posao”, poručio je Miletić i rekao da je dopuna procene bezbednosti rađena prošle nedelje, ali da se ti rezultati još uvek ne znaju.

Govoreći o nedostupnosti dokumenata o procenama bezbednosti, kako ove tako i prethodnih godina kada je Parada otkazivana zbog mogućnosti nasilja, Miletić je rekao da „fantomski dokumenti nisu nikome potrebni“ i da se LGBT zajednica zalaže da sve bezbednosne procene budu javne.

Miletić je naveo i da ove godine broj sastanaka sa zvaničnim institucijama nije veći, što prema njegovim rečima, „ne bi trebalo da obeshrabri, jer je jedino važno da sve prođe u najboljem redu”.

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Maja Mićić iznela je neke od zahteva pripadnika LGBT zajednice, od toga da u svakoj policijskoj stanici bude osoba zadužena da procesuira pretnje koje su im upućene, nastavak procesuiranja svih koji su pretili nasiljem ili učestvovali u nasilju tokom prethodnih Parada ponosa. Dodala je i da bi država trebalo da donese zakone koji će se baviti poboljšanjem položaja pripadnika LGBT zajednice, kao i nacionalne strategije protiv nasilja i akcionog plana kojim će se ona sprovesti, s posebnim delom koji se odnosi na nasilje prema pripadnicima LGBT zajednice.

Boban Stojanović, član Organizacionog odbora Nedelje ponosa, koji je zadužen za umetnički program, naveo je da su i ove godine kao i prethodnih nailazili na probleme sa određenim kulturnim institucijama i prostorima u kojima su hteli da organizuju programe.

„Ponosni smo da se, ipak, pomaci događaju i da je broj prostora i ljudi koji su prisutni na umetničkim dešavanjima sve veći“, kazao je Stojanović.

Do subote, za kada je zakazana Parada ponosa, u Medija centru će se svakog dana održavati debate u kojima će učestvovati pripadnici LGBT zajednice, a neke od tema o kojima će diskutovati su: Osobe sa invaliditetom koje pripadaju i LGBT zajednici, zatim Kako je živeti skrivajući se i sa nametnutim stidom, Biseksualnost itd.

Organizacije civilnog sektora u Nišu dale su danas podršku održavanju parade ponosa u Beogradu narednog vikenda. Posredstvom video mosta predstavnici NVO u Nišu obratili su se kolegama u Beogradu u prisustvu novinara sa obe strane i uputili zahtev državi da učini sve kako parada ne bi bila otkazana kao prethodne dve godine ili kako ne bi doživela sudbinu parade iz 2010. godine.

Ističući da je Parada ponosa jedan od oblika izražavanja prava na različitost svih građana Srbije, omladina Socijalističke partije Srbije podržala je održavanje Parade ponosa u Beogradu. U njihovom saopštenju se navodi: “Obaveza nas mladih socijalista je da u duhu levičarske solidarnosti pošaljemo jasnu poruku da su svi naši sugrađani jednaki pred zakonom”.

Anadolija

tačno.net
Autor 23.9.2013. u 12:01

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija