Beograd podiže spomenike Tesli i Principu

tačno.net
Autor 9.6.2015. u 10:21

Beograd podiže spomenike Tesli i Principu

Odlučeno je i da Beograd spomenik Nikoli Tesli podigne ispred Hrama Svetog Save, u središnjoj gradskoj općini Vračar, dok će lokacija za spomenik Gavrilu Principu, biti naknadno određena

Beograd će uskoro podići spomenike Nikoli Tesli i Gavrilu Principu, odlučila je u ponedjeljak gradska skupština.

Odlučeno je i da Beograd spomenik Nikoli Tesli podigne ispred Hrama Svetog Save, u središnjoj gradskoj općini Vračar, dok će lokacija za spomenik Gavrilu Principu, biti naknadno određena.

Spomenik u čast Gavrila Principa, koji je 1914. u Sarajevu izvršio atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju i gurnuo Europu u Prvi svjetski rat, bit će podignut do 29. lipnja.

»Spomenik će odati počast čovjeku koji je svojim činom ušao u srpsku povijesti i žrtvovao se za slobodu«, rekao je čelnik gradske uprave Goran Vesić za državnu televiziju RTS.

Kod Bošnjaka u BiH pak sjećanje na Gavrila Principa se povezuje sa srpskim snagama koje su od 1992-1995 držale pod opsadom Sarajevo tijekom rata u BiH u kojem je poginulo preko 100.000 ljudi.

Mada se ime Gavrila Principa tijekom stoljeća povezivalo s imenom Sarajeva, prijestolnica BiH je 1990-tih izbrisala svaki trag ubojice nadvojvode Franje Ferdinanda. Među ostalim nestala je kamena ploču s otiscima koji su predstavljali stopala Gavrila Principa na mjestu s kojega je pucao.

Prošle godine je u srpskom dijelu Sarajeva otkriven kip Gavrila Principa.

novilist.hr

tačno.net
Autor 9.6.2015. u 10:21

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija