Festival će se održati 29. i 30. maja

Beogradski međunarodni Festival Sola

tačno.net
Autor 19.5.2021. u 12:21

Beogradski međunarodni Festival Sola

Institut za umetničku igru iz Beograda uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Austrijskog kulturnog Foruma i Body Architecture organizacije iz Beča, Kulturnog Centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti, Narodnog pozorišta u Beogradu i Fakulteta za inženjerski menadžment, organizovaće Međunarodni festival Sola – koreografija i performans.

Festival Sola je prvi festival ovog tipa u Srbiji koji se realizuje u produkciji i organizaciji Instituta za umetničku igru a koji će se održati 29. i 30. maja 2021. godine na nekoliko lokacija.

Zašto festival sola, posebno u situaciji kada već postoji Beogradski festival igre, Festival monodrame i pantomime u Zemunu i mnogi drugi festivali?

“Ovaj festival će ponuditi prezentacije umetničkih formi koje su svojstvene 21. veku, koje se naslanjaju na istoriju plesa i vizuelnih umetnosti, ali su izrasle u nove forme, koje odlično korespondiraju sa savremenom publikom i vremenom u kome živimo.

Proces kreiranja solo plesne predstave ili performansa, koji kao što i ime govori, podrazumeva da je na sceni samo jedan izvođač, sadrži duboko individualno istraživanje s jedne strane i sposobnost ogoljavanja i stavljanja u stanje ranjivosti s druge strane, kako izvođača tako i publike. Ovakav festival slavi uzbudljivu mogućnost solo izvođenja kao formu lične i umetničke ekspresije i pobune. Pojedinačni glas, solo instrument, telo, ima kapacitet da kreira vidljiv i glasan gest, često sa većim efektom nego grupni rad.

Moderne scenske forme, kao što je savremeni solo ples, ili forme koje dolaze iz moderne vizuelne umetnosti kao što su performans i fotografija, su najprisutnije na svetskoj umetničkoj sceni, te bi ovakav jedan festival stavio i našu zemlju i grad u istu ravan sa dešavanjima u svetu”, stoji u saopćenju.

Kako dalje navode, situacija u kojoj jedna visoko obrazovna ustanova u oblasti umetničkog plesa i njegovih formi – Institut za umetničku igru u Beogradu jeste glavni pokretač i nosilac ovog festivala, daje sjajne mogućnosti mladim umetnicima i studentima, da se povežu sa svetskim primerima i da uče od najboljih. Na taj način se obezbeđuje kontinuitet u edukaciji i profesionalnom bavljenju u ovim oblastima, a takođe se i kreira situacija u kojoj mladi ljudi neće morati da napuštaju zemlju da bi radili svoju umetnost. S druge strane, publici će se dati mogućnost da vide ono što je najmodernije i najzanimljivije u ovim oblastima.

PROGRAM FESTIVALA SOLA 2021.

  1. maj 2021.

Muzej savremene umetnosti u 19.00 časova

Svečano otvaranje festivala

  • Solo Landscape before catastrophe Hygin Delimat (Austrija)
  • Solo Tombés, Tamara Gvozdenović (Francuska)
  1. maj 2021.

Kulturni Centar Beograda, galerija Podroom

  • 00 Performans Ja – lutka/ I – a doll, Marina Bukvički;

Narodno Pozorište u Beogradu, Scena Raša Plaović

  • 20.00 Predstava Rave (On)!, koreografi Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić

Karte za Festival sola mogu se rezervisati i kupiti putem maila: [email protected] ili pozivom na broj 011 4140421. Cena pojedinačne karte je 300 RSD, a cena kompleta karata za sve predstave je 1000 RSD.

tačno.net
Autor 19.5.2021. u 12:21