Biciklisti na putu ka Srebrenici napadnuti u Valjevu

tačno.net
Autor 9.7.2014. u 09:59

Biciklisti na putu ka Srebrenici napadnuti u Valjevu

Grupa biciklista, koja je u utorak ujutro krenula iz Beograda ka Potočarima, gde su trebali da se pridruže obeležavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, napadnuta je u Valjevu. Prilikom napada četvoro je povređeno.

Grupa biciklista, koja je u utorak ujutro krenula iz Beograda ka Potočarima, gde su trebali da se pridruže obeležavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, napadnuta je u Valjevu, kada su se na glavnom gradskom trgu okupili sa Ženama u crnom u znak sećanja na žrtve srebreničkog genocida. Kako saznaje Kontrapress, tom prilikom četvoro aktivista je povređeno, prekinuli su akciju i odlučili da se vrate u Beograd.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, povređeni su Staša Zajović, Ljiljana Radovanović, Miloš UroševićDejan Gašić.

Prema rečima Vladimira Jevtića, jednog od učesnika biciklističke memorijalne vožnje u znak sećanja na žrtve Srebrenice, u Valjevu ih je dočekala grupa od dvadesetak ekstremista koji su uzvikivali ime haškog optuženika Ratka Mladića, vređali ih, dobacivali, psovali i pretili. U jednom trenutku, deo njih je probio policijski kordon i nasrnuo na aktiviste i aktivistkinje Žena u crnom i na bicikliste, a prema rećima Jevtića, četvoro ih je povređeno.

„Uz prećutno odobravanje policije odlučili smo da prekinemo akciju i da se vratimo za Beograd jer se u Valjevu ne osećamo bezbedno“, kazao je Jevtić za Kontrapress.

Desetak biciklista krenulo je u utorak ujutro iz Beograda put Srebrenice, gde su 11. jula trebali prisustvovati komemoraciji žrtvama genocida, a dan pre, 10. jula, susresti se sa biciklistima koji su krenuli iz Bihaća i zajedno stići u Potočare.

Na ovaj način su hteli da iskažu solidarnost sa žrtvama i da pokušaju da podignu svest o ovom zločinu u Srbiji.

Prošlogodišnja akcija je prošla bez incidenata.

kontrapress

tačno.net
Autor 9.7.2014. u 09:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija