BIJU SE JETRVE PREKO SVEKRVE: Vlasti teraju inat, ceh plaćaju potrošači      

Dr. sci. Husnija Bitić
Autor 13.5.2019. u 09:37

BIJU SE JETRVE PREKO SVEKRVE: Vlasti teraju inat, ceh plaćaju potrošači      

Foto: Flickr

Kosovske i spske vlasti vode neki svojevrsni rat, probaju nerve ko će prvi popustiti a za to vreme potrošači ispaštaju. Slično onoj narodnoj izreci: “biju se jetrve preko svekrve.

Šestog novembra prošle godine vlada Kosova je donela odluku o ustanovljenju takse u visini od 10% za svu uvezenu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovune. Predsendniku Skupštine Kadri Veseli, smatrao je da je ta taksa nedovoljna pa je predložio vladi da se podigne na visinu 100%. Vlada je to jedva čekala pa oberučke prihvatila. Tako da je uvoz roba na Kosovo iz ove dve države skoro u potpunosti obustavljen. Vlada obrazlaže svoju odluku time što Srbija vrši propagandu protiv Kosova, utiče na pojedine države da ne priznaju nezavisnost Kosova, ometa oko učlanjenja Kosova u Organizaciji Ujedninjenih Nacija, UESCO, INTERPOL… kao i to što vrši pritisak kod pojednih država koje su već povukle odluke o priznavanja kosovske nezavinsnosti.

Slika sa graničnog (Srbi kažu, administrativnog), prelaza pre uvođenja takse

Nakon uvođenja takse, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je izjavio da nema nikakvih razgovora ili pregovor o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, dok se taksa ne ukine. Iz sedišta EU u Briselu, stizala su upozorenja, da taksa ne rešava probleme, već naprotiv nagomilava ih, taksa je suprotno CEFTA sporazumu o slobodnoj trgovini koju je u ime Kosova potpisao UMNIK. Iz Nemačke, Francuske i SAD takođe su stizala upozorenja, da je taksa kontraproduktivna, treba odmah da se ukida… I predsednik Kosova je svojevremeno takođe tražio da se taksa ukine, dok je predsednik vlade, Ramuš Haradinaj ostao kategoričan, taksa se ukida kada Srbija i BiH priznaju nezavisnist Kosova. Mnogi su mislili da posle američkog apela da se taksa ukine, u pitanje je samo čas kada će se to dogoditi, jer kosovske institucije do sada, sve šta su tražile SAD, prihvatile, ali ukidanja se još nije dgodilo.

Postavlja se pitanje, da li su kosovske vlasti toliko jake da se suprotstavljaju ne samo EU, Francuskoj i Nemačkoj, nego da ne prihvataju savete i upozorenja čak i iz SAD? Kao upozorenje da će tvrdoglavost imati posledice, SAD u januara o.g. odbili su zahtev za izdavanje vize kosovskom premijeru, ali nekon mesec dana u drugom pokušaju, Ramuš Haradinaj ju je dobio. Iz ovoga možemo da izvučemo zaključak, da se ne radi o jakim kosovskim vlastima, koji kada nešto naume ne poslušaju nikoga, već pre svega, takva upozorenja nisu bila ozbiljnog karaktera, više propagandnog karaktera nego ozbiljnošću.

Od uvođenja takse na robu iz Srbije i BiH, u trgovini je došlo do povečanja cena. Jedan od glavnih životnih namirnica koji se najvuše na Kosovu troši, hleb je poskupeo za 33%, tj. sa 30 na 40 centi po vekni. Vlada je apelovala na pekare da vrate cenu hleba na prvobitnu visinu, ali do toga nije došlo. Neke robe su zamenjene uvozom iz Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Nemačke. Istina je da, nije došlo do velikih nestašnica, ali sva ova prepucavanja između vlasti Kosova i Srbije, udaraju po džepu potrošača, koji je inače vrlo plitak. Vlasti se hvale da je u međuvremenu došlo do povećanja domaće proizvodnje, oživela su neka preduzeća, učinjen ogroman gubitak Srbiji, došlo do smanjenja nezaposlenosti…

Sem propagande, po svojo prilici takse nisu donela nikakvo dobro kosovskim potrošačima niti privredi Kosova. Danas je institut GAP. na konferenciji za medije analizirao rezultate uvođenje 100% takse pa je zaključio da taksa nije donela nikakvo poboljšanje kosovskoj ekonomiji. Institut GAP, tvrdi da nije došlo do povećanja proizvodnje posle uvođenja takse, da robe zbog kojih je ustanovljena taksa, sada ilegalnim putem i preko zemalja u okružnje ipak ulazi na Kosovu.

              Foto unsplash

Kosovska carina zaplenila je sinoć robu iz Srbije u vrednosti od 15000 evra, kao i kamion kojim se roba prevozila, za KoSSev je potvrđeno u Carini Kosova, uz napomenu da se radi o pokušaju šverca. Međutim, izvor blizak Kosovskoj policiji navodi da su zaplenjena zapravo dva kamiona, kao i da su vozači zadržani od strane policije. (Izvor: KoSSev -20. februara 2019)

Ovaj institut ističe da jedino je došlo do povećanja u proizvodnji pića, ali i znatno su povećane cene tih pića. Navodi se još i to da Srbija može da tuži Kosovo zbog kršenja CEFTA sporazuma…

Sve u svemu, možemo zaključiti da kosovske i spske vlasti vode neki svojevrsni rat, probaju nerve ko će prvi popustiti a za to vreme potrošači ispaštaju. Slično onoj narodnoj izreci: “biju se jetrve preko svekrve.

Dr. sci. Husnija Bitić
Autor 13.5.2019. u 09:37