Darko Šarić: Sarađivao sam sa ljudima na položajima, oni su i dalje tamo, a ja ovdje

tačno.net
Autor 25.3.2014. u 08:18

Darko Šarić: Sarađivao sam sa ljudima na položajima, oni su i dalje tamo, a ja ovdje

Darko Šarić, prvooptuženi u sudskom postupku za neovlaštenu trgovinu drogom i pranje novca pred Odjeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, rekao je danas u obraćanju sudskom vijeću Specijalnog suda u Beogradu da nije prodavao drogu, ali da je sarađivao “sa mnogo značajnim ljudima na važnim položajima”.

“Sarađivao sam sa mnogo značajnim ljudima na važnim položajima. Oni su i dalje tamo, ja sam ovdje”“, rekao je Šarić u obraćanju sudskom vijeću. Šarić je od suda zatražio da mu dozvoli da se pozdravi sa rođakom Željkom Vujanovićem, također jednim od optuženih, što mu je sud i dozvolio.

Izjašnjavajući se po tački optužnice koja obuhvata pranje novca, Šarić je negodovao što se “u javnosti priča kako je rekao o milijardama, a tužilaštvo ih tereti za 22 miliona evra”. On je govoreći pred sudom spomenuo i predstavnike bivše vlasti u Srbiji, državnog sekretara u ministarstvu pravde Slobodana Homena i ministarku pravde Snežanu Malović.

“Drug Homen je naprimjer govorio kao i drugarica Malović ‘gdje su te milijarde’. Mog brata drže u Crnoj Gori kao taoca. Nema toga koga neću pozvati za pranje novca. Neće oni samo sjediti, a ja i moj brat odgovarati”, poručio je Šarić.

On je optužnicu za pranje novca nazvao smiješnom rekavši da ga nijedna zemlja nije optužila “jer to nije učinio Brazil, Italija, Argentina” i da je to jedna, kako je rekao, velika obmana. “Tužilac je izigran, droga nije moja”, odgovorio je Šarić na zahtjev predsjedavaajućeg sudskog vijeća da se izjasni po optužnici za trgovinu narkoticima.

Šarić je na insistiranje sudije Siniše Petrovića da se izjasni o navodima optužnice rekao da po savjetu advokata ne želi da odgovara na pitanja, bez obzira što bi imao mnogo toga da kaže. On je rekao da “nikako u životu ne bih potpisao priznanje krivice” i pozvao da se dovedu svjedoci saradnici i kažu kako su potpisali (status svjedoka).

“Od mene prave nekog državnog neprijatelja. Bolje da se zaustavim”, rekao je Šarić ne želeći više da odgovara na pitanja tužioca i advokata.

Tokom obraćanja u sudnici šarić je pokazivao znake nervoze ispijajući u nekoliko navrata vodu, te je najavio da neće opstruirati nastavak suđenja i da mu treba vremena da se spremi te da će kasnije iznijeti svoju odbranu.

Na današnjem ročištu prezentovani su dokazi dopremljeni iz Italije, iz Milana, po zahtjevu Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije.

klix.ba

tačno.net
Autor 25.3.2014. u 08:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija