DNK potvrdila: U masovnoj grobnici u Raškoj tela kosovskih Albanaca

tačno.net
Autor/ica 7.4.2014. u 17:59

DNK potvrdila: U masovnoj grobnici u Raškoj tela kosovskih Albanaca

DNK analiza potvrdila je da posmrtni ostaci pronađeni sredinom decembra u Rudnici kod Raške pripadaju kosovskim Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu, saopštio je u ponedeljak u Prištini Veljko Odalović, šef beogradske delegacije u Radnoj grupi za nestala lica. Šef Kosovske delegacije Prenk Djetaj za RSE je rekao da je srpska delegacija to prvi put javno potvrdila.

U Prištini je pod pokroviteljstvom Komiteta međunarodnog Crvenog Krsta održan 36. sastanak po redu delegacija Kosova i Srbije, a u cilju postizanja dogovora o nastavku rada na masovnoj grobnici, koji će zvanično početi u četvrtak.

Nakon višemesečne pauze, radne grupe Prištine i Beograda dogovorile su se da nastave radove na lokaciji gde su sredinom decembra srpske vlasti zajedno sa ekspertima EULEX-a, kao i s forenzičkim ekspertima iz kosovskog Odeljenja za sudsku medicinu, tokom ispitivanja u kamenolomu Rudnica u opštini Raška otkrili posmrtne ostatke na mestu gdje se sumnja da se nalazi masovna grobnica s telima kosovskih Albanaca koji su ubijeni tokom rata na Kosovu. Tada je to mesto bilo konzervirano a rad pauziran.

U međuvremenu, srpska strana tražila je od Kosova finansijsko pokriće u vrednosti od skoro 300.000 eura, a u sklopu toga je predviđeno i rušenje jednog objekta ispod kojeg se sumnja da se nalazi masovna grobnica.

Lina Milner iz Međunarodnog crvenog krsta, predsedavajuća Radne grupe za nestale, kazala je da je u Rudnici u ponedeljak već počela priprema terena za rušenje zgrade.

„Važno je da se nastavi da se radi na ovom procesu profesionalno, brzo i neprestano, s konstruktivnim pristupom i bez uticaja spoljnih faktora. Delegacija Beograda je posvećena tome, a posebno kada se radi o osiguravanju transparentnosti celog tog procesa radi porodica nestalih i svi ostalih uključeni u ovaj proces“, kazala je Milner. Ona je dodala da će se u oblasti Rudnice istražiti još jedna navodna masovna grobnica gde se sumnja da su sakriveni ostaci Albanaca.

Pajazit Nushi je u ime kosovske delegacije kazao da je za iskopavanje u Raškoj postignut dogovor koji će omogućiti nastavak ovog procesa bez ikakvih smetnji ili prekida. On je izrazio nadu da će radovi u Rudnici dati odgovor o sudbini nestalih, ali dodao kako ne veruje ni da se u grobnici nalazi 250 žrtava.

“Ovo može potvrditi samo konačan rezultat koji će se dobiti na kraju iskopavanja. Lično, sumnjam da će ovaj proces biti završen u kratkom vremenskom periodu. Ja ipak više podržavam stručnjake sudske medicine koji potvrđuju da proces može trajati i do godinu dana“, kazao je Nushi.

Čelnik beogradske delegacije Veljko Odalović kazao je da su DNK analize potvrdile da posmrtni ostaci pripadaju kosovskim Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu.

„Nakon što smo odmah posmrtne ostatke odmah predali Međunarodnoj komisiji za nestala lica, dobili smo potvrdu identiteta – da su to tela kosovskih Albanaca koja su nestala u sukobima na prostoru Kosova. To je ustvari bila definitivna potvrda da je lokacija u punom našem mandatu. Kad smo dobili tu potvrdu krenuli smo sa intezivnim pripremama… Želim da vas uverim da će rad na lokaciji omogućiti da se u što kraćem roku na krajnje odgovoran i profesionalan način ovo pitanje reši. Predstavnicima porodica biće omogućeno da lokaciju posete kada onda iskažu želju i potrebu“, kazao je on.

Odalović je dodao i da Tužilaštvo Srbije za ratne zločine istražuje i navode masovnoj grobnici s telima kosovskih Albanaca u Boru, Srbija.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije maja 2010. godine otkrilo je “potencijalnu masovnu grobnicu” na lokaciji Rudnica kod Raške na jugu Srbije u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalaze 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih u periodu između 1998. do 1999. godine. Na Kosovu se oko 1.700 lica vodi kao nestalo, od kojih 537 iz srpske zajednice.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor/ica 7.4.2014. u 17:59