DS i beli listići

tačno.net
Autor/ica 3.2.2014. u 12:01

DS i beli listići

Piše: Vladimir Milutinović

Ovih dana se odvija masovna akcija adopcije „belih listića“. Svi su uvereni da njih više na novim izborima neće biti, što se potkrepljuje tvrdnjom da su se vodeći zagovornici belih listića sa prošlih izbora već opredelili za neke stranke, mahom za DS ili Novu stranku, koje će ionako možda biti u koaliciji. Nekako ispada da je DS iznebuha postala ideal belih listića, napravivši tako obrt za 180 stepeni, pošto je na prošlim izborima ona bila nešto kao anti-ideal belih listića, koji su i nastali mahom od njenih bivših glasača.

Pa kako je to moguće? Šta se to značajno u prirodi DS promenilo u ovih nekoliko dana da bi se ovaj obrt mogao opravdati? Pa, bogami, ja ne vidim šta bi to moglo biti. Čak mi se čini da je obrnuto, da je strategija DS za ove izbore upravo ista ona koja je važila i na prošlim: mi se borimo protiv diktature i povratka devedesetih, samo što smo se 2012. borili protiv najave povratka devedesetih, a sada protiv samog povratka. Mislim da ova strategija ide direktno protiv smisla „belih listića“, pa ću to sad obrazložiti.

Logika belih listića bi mogla da se opiše ovako: 1) demokrate (a i ostali) iz 2012. ne zaslužuju da im se da glas, i 2) odsad će se glas dobijati samo ako se zasluži nečim pozitivnim, odnosno ako se prođe neki pozitivan kriterijum, koji istovremeno predstavlja i neku bazičnu korist za građane. Na primer, vi nama slobodne medije – mi vama glas, ili vi nama transparentnost vaših poslova – mi vama glas.

Sadašnja strategija DS: mi vama da nas oni vraćaju u devedesete – vi nama glas, ide daleko ispod ove logike i po mom sudu neće naići na odobravanje „belih listića“ (hajde da glumimo da je to „organizovana grupa“). Da su hteli da poslušaju glas belih listića, demokrate, ili bilo ko drugi, usvojili bi ovu novu logiku, ali to bi uspostavilo neke kriterijume u politici, pa bi onda bio kraj samovolji, ali naši se političari tom kraju još ne nadaju. Oni još uvek misle da sve može po starom.

I pored svih manipulacija i praznine zvanične politike PPV-a, on ne može biti jedini krivac za sadašnje stanje. Jer, on i njegovi su u poslednjih godinu i po dana više puta pokazivali da bi voleli da budu prihvaćeni kao neko ko ne krši osnovne političke norme. To što se te norme nisu etablirale zavisilo je i od volje onih drugih da se odreknu samovolje (kontrole nad medijma, netrasparentnosti, manipulacija itd). Da li su se odrekli? Pa baš i nisu, odnosno, ja ne vidim gde jesu.

Zbog svega toga, sumnjam da će usvajanje belih listića, ili barem dela belih listića, od strane DS ili neke druge grupacije ići glatko. Čini mi se da će beli listići i na ovim izborima glasati slično kao i na prošlim. Ili, još bolje, zašto da ne ostavimo kao malu tajnu kakva je naša strategija na ovim izborima? Možda i damo nekima glas, ali moraju i oni da daju nešto.

Mi volimo izbore, inače ne bismo bili „listići“, ali volimo i da ne dajemo „blanko“ glas.

Nismo po tome „beli“.

Dvogled

tačno.net
Autor/ica 3.2.2014. u 12:01