Dvadeset godina od ubistva Slavka Ćuruvije

tačno.net
Autor/ica 11.4.2019. u 09:20

Dvadeset godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Foto: A.Golic

U četvrtak se navršava 20 godina od ubistva novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije.

On je ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardiranja ciljeva u Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora), ispred zgrade u kojoj je živio i gdje je bila marketing služba Dnevnog telegrafa.

Predstavnici novinarskih udruženja, prijatelji i kolege danas će, zajedno s porodicom ubijenog novinara, kao i prethodnih godina, položiti vijence i zapaliti svijeće ispred spomen-obilježja u Svetogorskoj ulici 35.

U petak, 5. aprila, donijeta je prvostepena presuda, nakon četiri godine od početka suđenja, kojom su načelnik resora Državne bezbednosti Srbije Radomir Marković i načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić osuđeni na po 30 godina zatvora, a glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak na po 20 godina zatvora.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015. godine.

Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bjekstvu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen “po nalogu NN lica iz vrha vlasti, zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

AJB

tačno.net
Autor/ica 11.4.2019. u 09:20