Ekstremni desničari pred migrantskim centrom

Slobodan Dukić
Autor 14.5.2020. u 14:42

Ekstremni desničari pred migrantskim centrom

Foto: RSE/RFE/RL

Ne jenjavaju antiimigrantski incidenti u Srbiji. Kako su javili pojedini mediji, ispred Centra za migrante u beogradskoj opštini Obrenovac juče se okupilo pedesetak crnokošuljaša koji su sa uzdignutim rukama, oponašajući fašistički pozdrav, uzvikivali rasističke i ksenofobične parole.

Uglavnom, reč je o pripadnicima rasističkog pokreta Levijatan, čiji je jedan član, aktivista i član Vučićeve Srpske napredne stranke, u zatvoru pošto je kolima probio žičanu ogradu migrantskog kampa u Obrenovcu očito nameran da uleti među ljude. U tome su ga sprečili čuvari kampa. Levijatanci traže njegovo momentalno puštanje iz zatvora. Njima su se pridružili pripadnici i simpatizeri desničarskih pokreta koji u Srbiji rastu kao pečurke posle kiše. Poznati po proterivanju albanskih porodica, vlasnika pekara i buregdžijskih radnji. Okupljeni ispred migrantskog kampa pevali su “Hriste bože”, himnu posvećenu Kosovu, zaklinjući se da će ga osloboditi od Albanaca.

Za buduće parlamentarne i lokalne izbore učestvovnje su najavile neke novoosnovane krajnje desničarske stranke. Broj njihovih pristalica raste, uglavnom, među mladima. Ta mlada ekstramna desničarska mladež regrutuje se iz redova navijačkih hordi koje su, vrlo često udarna pesnica u obračunu Vučićevog režima protiv opozicije i njenih pristalica. Doduše, u Savezu za Srbiju, opozicionoj grupaciji deluju Dveri, partija ultrakonzervativnih shvatanja i ideologije Dimitrija Ljutića, koji je bio verni saradnik nemačkih okupacioni vlasti. Njegove pristaše sprovodile su, na mig Nemaca, likvidacije srpskih rodoljuba i partizana. Takva stranka, koja gaji ljotićevsku ideologiju su, čiji vođa Boško Obradović ne krije svoje simpatije prema tom kvislingu. Zanimljivo je da opozicione partije, poput Demokratske stranke zatvaraju oči pred tim i oberučke prihvataju savezništvo sa Dverima. Reč je o parlamentarnoj stranci iz čijeg osnivanja, sudeći najmanje po nazivu, stoje srpski klerikalni krugovi, poznati  po netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacija i, između ostalog, mizogenim stavovima i netrpeljivosti prema pripadnicima istospolnih zajednica. Sva je prilika da će najavljeni izbori u junu mesecu, posle snižavanja izbornog cenzusa sa pet na tri odsto osvojenih glasova, osloboditi poslaničke klupe za ultradesničare. Oni će praviti društvo Šešeljevoj četnolikoj Radikalnoj stranci, Dverima i POKS – (pokret za povratak na monarhistički sistem prim.nov).

Antiimigratsko raspoloženje podupire i Pokret dosta je bilo, koji javnost zasipa lažima da Srbija ima sporazum sa Nemačkom o trajnom naseljavaju pet miliona migranata. Istina je, sasvim,  drugačija. U Srbiji trenutno boravi nešto više od dve hiljade migranata. Njima je Srbija samo usputna stanica do zapadnih zemalja – trajne destinacije. Šire se laži da migranti izlaze iz prihvatilišta pljačkaju građane i siluju. Istina je da u samim kampovima ponekad dolazi do međusobnih obračuna zbog delovanja kradljivaca. To, uostalom potvrđuju i navodi Komesarijata za izbeglice i izveštaji policije. Umesto migranata najveći broj krivičnih dela i prekršaja čine građani, objašnjavaju u policiji.

Uprkos tome, zmija netrpeljivosti prema drugačijem i drugome i ukazivanje na migrante kao preteče stvaranja muslimanske države ne jenjavaju. Baš kao i u Vojvodini, višenacionalnoj zajednici. Tako su nedavno žitelji vojvođanskog mesta Deliblato uz obilatu podršku mnogih u južnom Banatu, izašli na ulice posle vesti da će u objektima Prirodnog rezervata Deliblatska peščara doći  migranti. Reč je bila o privremenom smeštaju dve stotine ovih nesretnika, koji su sami uredili prostor za boravak. Građani tog mesta, pošto su im se preko društvenih mreža pridružili istomišljenici, najavili su da će isterati svinje na ulicu, jer će migranti muslimanske vere pobeći glavom bez obzira kad vide svinje. Novinari koji su osudili takvu mržnju doživeli su javni linč uz poruku “Primite ih vi u svoje domove”. Pred takvom poplavom ksenofobičnih pritisaka, nadležne vlasti u Srbiji odustale su od nauma da privremeno usele migrante u rezervati Deliblatska peščara.

Slobodan Dukić
Autor 14.5.2020. u 14:42