FESTIVAL MLADIH TALENATA GRADA BEOGRADA
Orkanski visovi – Romantizam za mlade

Jovana Radovanović
Autor 18.12.2019. u 11:59

FESTIVAL MLADIH TALENATA GRADA BEOGRADA <br>Orkanski visovi – Romantizam za mlade

U petak 20. decembra u Kulturnom centru Beograda u Artget Galeriji počinje II Festival mladih talenata grada Beograda u organizicaiji Fondacije za mlade talente grada Beograda koji će trajati  od 20. do 21. decembra 2019. godine, najavila je direktorka fondacije Doc. dr Ana Zekavica.

Od ove godine festival dobija i internacionalni karakter, jer se organizuje u saradnji s  američkom muzičkom asocijacijacijom GIPAC sa sedištem u Bostonu (SAD), kojom predsedava Vanže Zang poznata operska umetnica, koja će zajedno sa direktorkom fondacije Doc. dr Anom Zekavicom i Dekanom Instituta za umetničku igru Prof. dr Vladimirom Tomaševićem otvoriti ovogodišnji festival.

Stručni žiri čine Akademik Ivan Jevtić kompozitor, Dragana Milošević pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Ana Krstajić kompozitorka.

Prvog dana festivala 20. decembra koji će se održati u Kulturnom centru Beograda u Galeriji Artget s početkom u 20.00 časova publici će biti predstavljen program festivala i takmičari, stipendisti Fondacije za mlade talente grada Beograda, koji su postigli vrhunske rezultate u polju umetnosti, nauke i sporta, a veče će biti upotpunjeno koncertom gitara.

Na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu 21. decembra održaće se zvanični takmičarski program Festival mladih talenata grada Beograda s početkom u 20.00 časova. Takmičarskom delu prethodiće nastup hora Dečijeg kulturnog centra Beograd, a u foajeu scene Raša Plaović biće izloženi radovi Dušana Krtolice.

Nakon takmičarskog dela u okviru kog će takmičari izvoditi kompozicije na temu Orkanski visovi – Romantizam za mlade, publici će se predstaviti kompanija Balet mladih Instituta za umetničku igru koju vodi Prof. Bahram M. Juldašev u okviru koje nastupaju stipendisti Fondacije za mlade talente.

 

Program

  1. decembar 2019. Galerija Artget Kulturni centar Beograda
  • 00 Otvaranje II Festivala mladih talenata grada Beograda
  • 15 Predstavljanje stipendista Fondacije za mlade talente grada Beograda
  • 45 Koncert
  1. decembar 2019. Narodno pozorište scena Raša Plaović
  • 00 Otvaranje II Festivala mladih talenata grada Beograda
  • 15 Takmičarski deo
  • 00 Kompanija Balet mladih
  • 15 Proglašenje pobednika i zatvaranje II Festivala mladih talenata grada Beograda

Ulaz na sve programe Festivala mladih talenata grada Beograda je slobodan.

Fondacija za mlade talente grada Beograda osnovana je 23. juna 2015. godine, usvajanjem Odluke Skupštine grada Beograda, a sa radom zvanično počela 1. januara 2016. godine. Fondacija je osnovana kako bi se na sistemski način obezbedio novac za podršku učenicima, studentima i osobama koje se ističu u naučnom i stvaralačkom radu, a mlađe su od 30 godina i slabijeg su materijalnog stanja. Cilj je da se sa odgovornim kompanijama i pojedincima, koji posluju ili žive na teritoriji Beograda obezbedi dovoljno finansijskih sredstava kako bi mladim i talentovanim ljudima pomogli da se školuju, razvijaju, postanu uspešni i daju svoj doprinos razvoju grada i zemlje.

Jovana Radovanović
Autor 18.12.2019. u 11:59