Film ”Limunovo drvo” Branka Radakovića u Vlasotincu

tačno.net
Autor 20.4.2017. u 09:38

Film ”Limunovo drvo” Branka Radakovića u Vlasotincu

Jedan od najtraženijih i najpopularnijih dokumentaraca u regiji ”Limunovo drvo” proslavenog multimedijalnog umetnika, rok muzičara i reditelja Branka Radakovića imaće po prvi put projekciju u 2017. godini.

Ona će se desiti u sklopu “Intro” III Underground Music Fest-a u vlasotinačkoj gimnaziji “Stevan Jakovljević” u Vlasotincu 28. aprila, sa početkom u 12 časova.

Na većini dosadašnjih prokecija reditelj je nakon projekcija rado je govorio sa publikom, ali ovoga puta zbog obaveza neće biti prisutan.

Podsećanja radi, ovaj dokumentarac peti je po redu dugometražni film Branka Radakovića kojeg je počeo da snima decembra 2013. godine i snimao ga je skoro godinu dana. Za sve to vreme vladalo je ozbiljno interesovanje u medijima i ono nije nimalo izbledelo ni do danas.

U januaru 2015. godine Radaković je počeo da ga montira. Završio ga je krajem jula 2015. godine i onda je krenula turneja bez kraja. Tada je odmah i prikazan po prvi put 30. jula, na 49.-oj Zaječarskoj gitarijadi, u okviru programa ”Gitarijada Free Zone”. Ubrzo je dokumentarac samostalno prikazan u Somboru, a potom je imao četiri samostalne projekcije u Zagrebu, na kojima je eskalirala potpuna ekspanzija euforičnosti oko ovog filma. Iako je i pre imao popularnost, tada je to samo još jače ustoličeno. Do kraja 2015. godine film je prikazan i dva puta u Novom Sadu (prvi put samostalno, a drugi put u okviru ”Koncerta godine”) i Sremskim Karlovcima na 9.-om filmskom festivalu ”Bdenje duše”.

U 2016. godini turneja je nastavljena i film je potukao sva moguća očekivanja.

Imao je samostalne projekcije i učestvovao na filmskim revijama i festivalima u sledećim mestima: Subotica, Vranje, Sremska Mitrovica, dva puta u Beogradu, Velika Plana, dva puta ponovo u Novom Sadu (ovoga puta na festivalu ”Cinema City”), na planini Rudnik (selo Mutanj), Kučevo, Banja Koviljača, Vinkovci, Zenica, Osijek, Šabac i Skoplje.

Film je te 2016. godine osvojio i tri nagrade na tri različite filmske manifestacije.

Na 11.-om festivalu dokumentarnog filma ”Zlatna buklija” u Velikoj Plani osvojio je specijalnu nagradu, na 5.-oj reviji nezavisnih off-filmova Srbije u tzv. ”Srpskom Holivudu” koji se nalazi na planini Rudnik u selu Mutanj dobio je drugu nagradu i na25.-om FESTEF-u u Kučevu osvojio je srebrnog pastira za najbolji scenario.

Dokumentarac govori o istoimenoj kultnoj muzičkoj grupi ”Limunovo drvo” koju su 1977. godine osnovali u Beogradu Milan Mladenović, Milan Stefanović i Dragomir Mihailović, a koja se raspala 1980. godine.

Dvojica, danas živih, osnivača benda i njihovi prijatelji sa kojima su sarađivali, prisećaju se tog kreativnog razdoblja.
Iako nisu objavili nijedan album, kroz svedočenja mnogobrojnih poznatih novinara, ličnosti iz sveta rok muzike i umetnosti, razotkriva se zbog čega je ”Limunovo drvo” jedan od najvažnijih srpskih muzičkih sastava.

U filmu učestvuju po redosledu pojavljivanja: Milan Stefanović, Jadranka Janković Nešić, Dragomir Mihailović, Zoran Radomirović, Miroslav Dukić, Zoran Lesendrić, Momčilo Rajin, Ivan Ivačković, Branimir Lokner, Srđan Gojković, Nebojša Pajkić, Dragan Ambrozić, Ljubomir Jovanović, Dušan Vesić, Petar Janjatović, Dušan Kojić, Vladimir Janković, Milutin Petrović, Aleksandar Žikić, Dubravka Marković, Sandra Rančić, Ivana Kronja i Milan B. Popović.

U filmu se mogu čuti gotovo sve muzičke numere benda ”Limunovo drvo”. Sa autentičnih audio snimaka, to su sledeće kompozicije: “Kažu mi da nemaš”, “Povratak”, “Ne veruj”, “Bluz”, “Tema za 20 minuta”, “Prevaren”, “9. krug”, “7. krug”, “Limunovo drvo”, “Ja sam uvek bio tvoj”, “Crni hleb”, “Nešto u nama”, “Sunce”, “Zrak”, “TV”, “Oko moje glave” i “Trag”.
Sve te numere snimljene su na dva njihova koncerta (na prvom samostalnom koncertu u beogradskom SKC-u iz 1978. godine i prvom i jedinom samostalnom koncertu u novosadskom Studiju M iz 1979. godine) sem pesme ”Nešto u nama” koja je načinjena u jednom od studija Radio Beograda 1979. godine.

Pomenute snimke sa dva koncerta, Branku Radakoviću je poverio njegov lični prijatelj i jedan od osnivača ”Limunovog drveta” (Milan Stefanović Mikica), koji je to dugo imao u svojoj privatnoj arhivi i samo je par numera postavio 2012. godine na YouTube, tako da su se u ovom filmu po prvi put mogle javno čuti, tako dugo, u tajnosti, čuvani snimci sledećih stvari: “Ne veruj”, “Bluz”, “Tema za 20 minuta”, “Prevaren”, “9. krug”, “Limunovo drvo”, “Ja sam uvek bio tvoj”, “Sunce”, “TV” i “Trag”.
Pored toga, Mikica je za potrebe filma samostalno odsvirao i otpevao dve pesme Milana Mladenovića koje je napisao u tinejdžerskim danima: ”Grad” (u potpunosti se razlikuje od istoimene pesme koja se našla na albumu ”S’ vetrom uz lice” EKV-a), i ”Gubitak”. Takođe je samostalno odsvirao i otpevao pesmu Stevana Raičkovića ”Ruke bola” na koju je “Limunovo drvo”, u vreme kada su postojali, napravilo muziku na taj tekst i izvodilo tu stvar.
Za film je takođe doprinos dao fotograf Zoran Rosić Rosa koji je autor najvećeg broja fotografija “Limunovog drveta”.

Dokumentarac traje 70 minuta i film je koji je od Branka Radakovića stvorio pravu filmsku rediteljsku zvezdu, iako je on već i sa mnogobrojnim svojim kratkometražnim, kao i dugometražnim filmovima, imao uspehe, a i nagrade u Srbiji. Za neke je dobio i zavidna priznanja u svetu (za kratki eksperimentalni film ”Pozdrav video kasetama!” nominovan je 2012. godine u kategoriji “Art on video” na festivalu “Art Deco de Cinema” u Sao Paulu, u Brazilu, a za kratki eksperimentalno-igrani ”Turist” nagrađen je 2013. godine za najbolju režiju na “ProFiRe Short Film Festival-u” u Edinburgu, u Škotskoj). Dva filma (”Kultura cveta” 2013. godine i ”Lokacija” 2014. godine) su mu se našla dve godine zaredom u katalogu za najveći svetski festival na svetu – Kanski festival. I pored toga, Radaković je nažalost ili na sreću nastavio da radi u samostalnoj, gotovo bezbudžetnoj produkciji. U Srbiji, nisu dovoljno ni priznanja u svetu da bi se pojedincu obezdedili kakvi takvi uslovi, pa i uprkos svemu, Radaković je i ovaj, kao i većinu svojih filmova, uradio tako što je i sam snimao, i sam montirao. Takođe potpisuje i scenario i režiju.

Važno je podsetiti se i da je Radaković aktivan i kao rok muzičar još od detinjstva, te da je svirao i u više bendova, a njegov matični bend je bio ”Argus”. Naravno, već duže, zbog aktivnosti na filmovima, muzička aktivnost mu je oslabila, ali ipak, 2015. godine se pojavio na duploj kompilaciji ”Hronično neumorni”, gde je izrecitovao pesmu ”Ubuduće ne pričaj o budućnosti”. Krajem 2015. godine definitivno je ponovo pojačao aktivnosti sa autorskom muzikom i počeo da radi na svom novom albumu koji je solistički i trebao bi ove godine da bude i objavljen. Od tada pa do kraja 2016. godine objavio je dva maksi singla i jedan singl na kome je kompletan autor i glavni pevač, a ove zadatke zadao je sebi i za taj celokupni novi album.

Dosadašnje samostalne projekcije filma:

 1. Dečije odeljenje gradske biblioteke ”Karlo Bijelicki”, Sombor
 2. Dokukino KIC, Zagreb, Hrvatska
 3. SKCNS Fabrika, Novi Sad
 4. Art bioskop ”Aleksandar Lifka”, Subotica
 5. Galerija Narodnog muzeja, Vranje
 6. ”Art klub” centra za kulturu ”Sirmiumart”, Sremska Mitrovica
 7. Velika sala bioskopa ”Akademija 28”, Beograd
 8. Kulturni centar, Šabac

Dosadašnja učešća filma na filmskim revijama i festivalima:

 1. 9. filmsko ”Bdenje duše”, Klub kulture ”Karom”, Sremski Karlovci
 2. 19. festival evropskog i nezavisnog filma EURO-IN FILM, Kulturni centar Novog Sada, Velika sala, Novi Sad
 3. 11. festival dokumentarnog filma ”Zlatna buklija”, Velika Plana
 4. Festival muzičkog dokumentarnog filma ”Dok’n’Ritam”, Velika sala, Dom kulture ”Studentski grad”, Beograd
 5. Cinema City, Firchie Think Tank Studio, SKCNS Brod Teatar, Novi Sad
 6. 5. revija nezavisnih off-filmova Srbije, ”Srpski HOLYWOOD”, Selo Mutanj, na planini Rudnik
 7. 25. FESTEF, Galerija Centra za kulturu Kučevo, Kučevo
 8. 13. revija dokumentarnog i etno filma ”Aleksandar Saša Petrović”, Letnja terasa između vile ”Hercegovina” i ”Dalmacija”, Banja Koviljača
 9. 10. festival dokumentarnog rock filma – DORF, Galerija fotografije ”Meraja”, Vinkovci, Hrvatska
 10. Međunarodni festival muzičkog dokumentarnog filma ”dokuMfest”, Klupska muzičko-teatarska scena ”Zona”, Zenica, Bosna i Hercegovina
 11. 15. festival evropskog filma ”Cinedays”, Džebno kino, Mladinski kulturen centar, Skoplje, Makedonija

Dosadašnja ostala učešća filma:

 1. 49. gitarijada, Bašta lokala ”Irish Pub Rivendell”, Zaječar
 2. Koncert godine, Kulturni centar Novog Sada, Velika sala, Novi Sad
 3. Repriza projekcija najboljih filmskih ostvarenja sa 10. festivala dokumentarnog rock filma – DORF, Caffe bar ”Peppermint”, Osijek, Hrvatska

Dosadašnje nagrade filma:

 1. 11. festival dokumentarnog filma ”Zlatna buklija”, Velika Plana – Specijalna nagrada za dugometražni dokumentarni film ”Limunovo drvo”
 2. 5. revija nezavisnih off-filmova Srbije, ”Srpski HOLYWOOD”, Selo Mutanj, na planini Rudnik – Druga nagrada za dugometražni dokumentarni film ”Limunovo drvo” 2016. 25. FESTEF, Galerija Centra za kulturu Kučevo, Kučevo – Srebrni pastir za najbolji scenario za dugometražni dokumentarni film ”Limunovo drvo”

tačno.net
Autor 20.4.2017. u 09:38

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija