Fond za humanitarno pravo: Iz Vojske Srbije udaljiti oficire optužene za ratne zločine

tačno.net
Autor 20.11.2013. u 11:18

Fond za humanitarno pravo: Iz Vojske Srbije udaljiti oficire optužene za ratne zločine

Fond za humanitarno pravo u zahtjevu upućenom načelniku generalštaba Vojske Srbije zatražio da do okončanja postupka udalji s dužnosti oficira i podoficira Pavla Gavrilovića i Rajka Kozinu, optužene za zločine nad Kosovskim Albancima 1999.

Fond za humanitarno pravo (FHP) je zatražio od načelnika Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiše Dikovića da Pavla Gavrilovića i Rajka Kozlinu, optužene za zločin nad kosovskim Albancima u Trnju 25. marta 1999. godine, udalji iz Vojske Srbije do okončanja postupka.

FHP je u tom zahtjevu naveo da je 6. novembra 2013, Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) Srbije podiglo optužnicu protiv oficira i podoficira Vojske Srbije Pavla Gavrilovića i Rajka Kozline za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Optužnicom im je stavljeno na teret da su, kao nekadašnji pripadnici 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije (549. mtbr VJ), zajedno sa drugim pripadnicima Pozadinskog bataljona, 25. marta 1999. godine ubili najmanje 27 civila, stanovnika sela Trnje kod Suve Reke na Kosovu – starije muškarce, žene i decu, među kojima i dečaka starog četiri godine. Iz saopštenja TRZ se zaključuje da su optuženi i dalje aktivni u službi Vojske Srbije”, naveo je FHP u saopštenju.

FHP ukazuje da, u skladu sa članom 77. Zakona o Vojsci Srbije, vojno lice može biti udaljeno sa dužnosti ako je krivično delo za koje je optuženo “takve prirode da bi bilo štetno po interes službe da takvo lice i dalje ostane na dužnosti”.

Prema optužnici, Pavle Gavrilović je izdao naređenje da u selu „ne smije biti preživjelih“, a Rajko Kozlina je jednom starcu pucao u glavu kako bi drugim vojnicima pokazao kako da ubijaju civile. O ulozi i odgovornosti Gavrilovića i Kozline za počinjene zločine pred Haškim tribunalom svjedočili su, pod mjerama zaštite, dvojica bivših pripadnika 549. mtbr VJ, 2002. godine u predmetu protiv Slobodana Miloševića (K-41 i K-32) i 2007. godine u predmetu protiv Milana Milutinovića i drugih (K-82 i K-54).

“Zadržavanjem optuženih za ratne zločine u institucijama koje su nadležne za sprovođenje zakona i bezbednosti građana, institucije Republike Srbije otežavaju proces vraćanja poverenja u rad institucija koje su učestvovale u činjenju i prikrivanju najtežih zločina tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji”, ocjenio je FHP i podsjetio da je u maju 2008. godine podnio krivičnu prijavu protiv 11 pripadnika 549. mtbr VJ zbog sumnje da su počinili zločin u Trnju.

FHP je u martu ove godine objavio dosije o djelovanju 549. mtbr VJ, u kojem je opisano učešće pripadnika ove jedinice u zločinu u Trnju, između ostalih, i Gavrilovića i Kozline.

tačno.net
Autor 20.11.2013. u 11:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija