Fule: Članstvo Srbije u EU je realno

tačno.net
Autor 5.5.2014. u 10:44

Fule: Članstvo Srbije u EU je realno

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule rekao je danas u Beogradu da Brisel podržava evropski put Srbije i naglasio da su na tom putu tri glavna prioriteta – ekonomski oporavak zemlje i reforme, uvođenje vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom.

“Prije nekoliko dana obilježili smo desetogodišnjicu najvećeg proširenja EU-a. Evropske integracije Srbije su 2004. izgledale kao daleka budućnost a danas je to očigledna izvjesnost. Uvjeren sam da Srbija ima sposobnost da tu mogućnost učini stvarnošću”, naglasio je Fule.

Nikolić je istakao da je Fule čovjek koji je za vrijeme svog mandata izmijenio sliku o Srbiji i da je sve vrijeme jasno izražavao posvećenost i podršku tome da Srbija postane članica EU-a i da i druge povuče za sobom.

“Ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija postigla u evropskim integracijama. Personalna rešenja su na EU, a ispunjavanje obaveza na nama”, poručio je Nikolić.

Nakon sastanka s Nikolićem, Fule će se sastati s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i predsjednicom parlamenta Majom Gojković. Razgovarat će i sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova, Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem i šefovima poslaničkih grupa u Skupštini.

Fule stiže samo nekoliko dana poslije boravka u Beogradu visoke predstavnice EU-a Catherine Ashton, koja je državnom vrhu, dan poslije formiranja nove vlade, prenijela podršku Brisela evropskom putu Srbije i predstojećim reformama, podsjeća agencija Tanjug.

Očekivanja obje strane

Pred posjetu Beogradu evropski komesar je rekao da njegov dolazak označava “naša visoka očekivanja od nove vlade”.

On je istakao kako se očekuje stvaran napredak u provođenju političkog dogovora Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i Kosovo shodno svojim pozicijama napredovali u procesu pridruživanja.

Ministrica bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović posjetu Fulea vidi kao odličan signal koji dolazi iz Brisela.

“Očekujem da to bude ne samo protokolarna poseta, koja će pokazati podršku vladi, građanima i Srbiji, već i obostranu agendu očekivanja koju bi trebalo da imamo i mi prema EU-u u odnosu na reforme koje smo obećali građanima i koje ćemo početi u ovoj godini, te koje koincidiraju sa standardima EU-a, koji bi od naše države trebale da naprave moderno društvo i funkcionalnog člana u budućnosti EU-a”, rekla je Joksimović.

Prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić smatra da je posjeta Fulea značajna za nastavak pregovora Srbije i EU-a, a da će dvije glavne teme biti hoće li u junu biti održana druga međuvladina konferencija EU-a i Srbije i dokle je Srbija stigla u skrininzima, odnosno kakva je perspektiva otvaranja određenih poglavlja.

Kada je riječ o daljim evropskim integracijama, analitičari ocjenjuju da nedavna posjeta Ashton Srbiji predstavlja neuobičajeno snažan izraz podrške novoj vladi Srbije i evropskim integracijama.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 5.5.2014. u 10:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija