Gostujuća predavanja Tijane Prendović

tačno.net
Autor 9.11.2022. u 09:10

Gostujuća predavanja Tijane Prendović

Tijana Prendović -Fotografija De-Da Production

Na poziv Instituta za umetničku igru u Beogradu od 7. do 25. novembra ove godine gostuje Tijana Prendović, pedagoškinja savremene igre.

Tijana Prendović je rođena u Beogradu, završila je srednju baletsku školu Lujo Davičo na odseku savremena igra, a kasnije se usavršavala u Holandiji na Univerzitetu umetnosti u Amsterdamu gde je i diplomirala 2012.

Slobodna je umetnica, a od 2019. godine radi kao profesor savremene igre u Nemačkoj, Italiji i Srbiji:  Minhenu (Iwanson škola savremenog plesa), u Minsteru (Plesni teatar Minster), u Vupertalu/Dizseldorfu (Plesna kompanija Fabien Prioville), u Hanoveru (Plesna tačka Hanover), u Berlinu (Marameo), u Bonu (Cocoon Plesna kompanija), u Kaselu (SOZO vizije u pokretu; Državno pozorište u Kaselu), u Frankfurtu (HfMDK; Plesna platforma Rhein-Main), u Majncu (Tanzmainz plesna kompanija). U Srbiji, odnosno u Beogradu je podučavala u baletskoj školi Lujo Davičo, a u Italiji, Rimu podučavala je u plesnom studiju Profesionalni plesni odsek (Dance Studio Dipartimento Professionale Danza).

Tokom tri nedelje rada sa studentima Instituta za umetničku igru časovi savremene igre Tijane Prendović biće zasnovani na specifičnom pristupu “floor-work” tehnike koja uključuje akrobatske i atletske elemente. Dinamična energija, koncentracija i kreativnost su ključni aspekti časa. Fokus rada je unapređivanje tehnike kretanja kroz različite nivoe, razvijanje dinamike, i sposobnost plesača da oseti i reaguje na druge plesače u prostoru. Tokom rada poseban akcenat će biti na rad u paru, kao što su davanje i primanje težine, poverenje i osluškivanje partnera. Kulminacija časa je iskustvo deljenja grupne energije.

 

 

tačno.net
Autor 9.11.2022. u 09:10