Građanska Vojvodina: Građani da pruže otpor fašizaciji društva

tačno.net
Autor 17.3.2021. u 09:56

Građanska Vojvodina: Građani da pruže otpor fašizaciji društva

Foto: rs.n1

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina upozorava javnost da su ekstremistički incidenti sa fašističkim obeležjima postali deo svakodnevice i da postaju ozbiljna pretnja po bezbednost svih građana.

Pretnje ekstremista nisu pojedinačni niti sporadični incidenti, već su se nametnuli kao deo “nove normalnosti” zbog nečinjenja nadležnih organa i ćutanja institucija, a Novi Sad postao je bezbednosno najugroženiji grad u zemlji, navode u saopćenju.

“Poslednji primer pretećih grafita upućenih mladim aktivistima Dejanu Bagariću, Brajanu Brkoviću, Mii Milić i Davoru Stefanovićem – moraju biti alarm za sve Novosađane, ali i celo društvo da se konačno usprotive fašizaciji i nametanju zakona rulje.

Novi Sad sve više postaje ogledno polje za ekstremiste, litijaše, batinaše… pred kojima država ne samo žmuri, nego ih i ohrabruje, jer jezik mržnje na ulice se prelio sa skupštinske govornice i iz javnih nastupa najviših državnih zvaničnika. I taj jezik iz dana u dan prerasta u otvoreno nasilje.”

Napominju da zato nije dovoljno da lokalna vlast prekreči grafite, neophodna je odlučna reakcija institucija i dosledna primena zakona.

Apeluju na građane da ne pristanu na suspenziju zakona, jer to znači suspenziju ljudskih i građanskih prava.  A to znači da na spisku za odstrel na koji su upisani ovi mladi aktivisti, sutra može da osvane bilo ko od nas.

“Ukoliko danas ne reagujemo na ispisivanje takvih spiskova, kasnije neće biti prilike za bilo kakvu reakciju.”

tačno.net
Autor 17.3.2021. u 09:56