Građanska Vojvodina: Kampanjom protiv novinara izazivaju sukobe u društvu

tačno.net
Autor 12.3.2021. u 08:26

Građanska Vojvodina: Kampanjom protiv novinara izazivaju sukobe u društvu

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina (GV) najoštrije osuđuje najnovije pretnje programskom uredniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjići i novinarima istraživačkog portala KRIK (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije), te zahteva od tužilaštva da hitno procesuira odgovorne za ovu veoma opasnu kampanju koja vodi izazivanju sukoba u društvu.

Veoma opasne laži koje se serviraju ovih dana u prorežimski tabloidnim televizijima i propagandnim tabloidnim glasilima režima o novinarima KRIK-a, kao i programskog direktora NDNV i novinara  Dinka Gruhonjića predstavljaju otvoren poziv na njihov linč.

Međutim, meta ovih napada nisu samo nezavisni i pofesionalni novinari, već svi slobodni građani, ali institucije koje u demokratskom poretku treba da budu garant poštovanja medjskih i ljudskih sloboda, kao i vladavine prava.

Tužilaštvo, kao i ostale odgovorne institucije koje ne reaguju na javne pozive na linč i huškanje na sukobe u društvu nisu samo saučesnici, već snose najveću odgovornost za katastrofalne posledice ovakvih gebelsovskih kampanja.

Posebno je opasno što se napadima na novinare KRIK-a, koji godinama istražuju korupciju i veze između kriminlanih grupa i vrha vlasti, pokušava prikriti odgovornost državnih zvaničnika i njihova uloga jačanju organizovanog kriminala. Jer, sasvim je jasno da u toj kampanji imaju podršku sa najviših pozicija moći u državi.

Očigledno istu podršku vlasti režimski tabloidi imaju i u kampanji protiv novinara Dinka Gruhonjića, kojeg ponovo targetiraju kao neprijatelja države, očigledno osokoljeni nečinjenjem nadležnih organa u dosadašnjim pretnjama i napadima kojima je bio izložen. Podsećamo da je poslednji takav napad bio pre samo nekoliko meseci kada su na ulazu zgrade u kojoj Gruhonjić živi sa porodicom ispisani preteći grafiti upereni protiv njega.

Zahtevamo od odgovornih u tužilaštvu i policiji da prestanu da urušavaju institucije koje predstavljaju time što se potčinjavaju volji moćnika a ne zakonima.

Upozoravamo i institucije, ali i sve građane da se usprotive kampanji mržnje i nasilja koja društvo vodi u haos u kojem više niko neće biti bezbedan.

tačno.net
Autor 12.3.2021. u 08:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija