INTERAKCIJA i INTERDOC 2014 Požega,11.08.2014.

tačno.net
Autor 10.8.2014. u 15:05

INTERAKCIJA i INTERDOC 2014 Požega,11.08.2014.

I ove godine, tokom avgusta, Požega će ugostiti 38 mladih filmadžija iz 21 zemlje koji će biti učesnici 9.Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2014“ i Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc 2014“.

Petnaest studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže podeljeni u tri multinacionalne ekipe, od 12.avgusta boraviće u Čačku i Požegi gde će snimiti tri dokumentarna filma na temu „Portret bez okvira“. Po završetku snimanja, svi učesnici kampa će se okupiti u Požegi, gde će im se pridružiti grupa od 23 polaznika masterklasa „Interdoc“.

„Po dolasku u Požegu, od 20 do 27.avgusta, tokom dana, učesnici kampa će montirati filmove, dok će polaznici masterklasa prisustvovati predavanjima iz dokumentarnog filma koja će držati naši afirmisani reditelji Želimir Žilnik i Dragan Elčić. Za večernje termine, kao i ranijih godina, pripremili smo prateće programe namenjene učesnicima, ali i lokalnoj zajednici“ – najavio je Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“.

U okviru programa „Interscreen” biće prikazani studentski, ali i filmovi afirmisanih autora.“Ljubitelji filma imaće priliku da pogledaju, a nakon projekcije filmova i porazgovaraju sa autorima lično. U okviru programa “Interscreen” prikazaćemo film “Rani radovi” Želimira Žilnika, koji je dobitnik prestižne nagrade Zlatni medved u Berlinu, pretpremijerno biće prikazan dugometražni dokumentarac “Milica”, Dragana Elčića, kao i film “Rock the Trumpet” Sali Salija, reditelja iz Turske,  koji je prošle godine snimio film u Guči”. Izbor najboljih studentskih filmova Međunarodne asocijacije filmskih i TV škola – CILECT PRIZE 2013, takođe ćemo prikazati u okviru programa “Interscreen” – izjavila je Slađana Petrović Varagić, programski koordinator.

Tokom boravka u Požegi, u okviru programa „Interface”, učesnici će kroz muziku, poeziju, ples, predstaviti kulturu zemalja iz kojih dolaze. U okviru ovog programa biće predstavljena 21 zemlja: Meksiko, Finska, Sirija, Rumunija, Izrael, Slovačka, Kina, Venecuela, Irska, Indija, Italija, Rusija, Filipini, Turska, Velika Britanija, Južnoafrička Republika, Iran, Bugarska, Portugalija, Kanada i Srbija.

Učesnici kampa i masterklasa će i najmlađim požežanima predstaviti kulturu svojih zemalja, u okviru “Letnjeg programa čitanja”, programa koji se realizuje u organizaciji Narodne biblioteke Požega.

Svakodnevno, u cilju upoznavanja i druženja učesnika, biće organizovane sportske aktivnosti, žurke i koncerti. “U partnerstvu sa  Kulturnim centrom Požega biće održan koncert bendaThe Mothership Orchestra”, kao i koncert  klasične muzike “Jelena Petrović i prijatelji”, tria iz Pariza.” – dodao je Petrović.

Tokom kampa učesnici će posetiti manastire Ovčarsko kablarske klisure i upoznati se sa kulturnim nasleđem Srbije. Filmovi snimljeni tokom kampa premijerno će biti prikazani 27.avgusta u Požegi, a dan kasnije u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Kamp i masterklas se realizuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Opštine Požega, Grada Čačka i Erste banke, a u organizaciji požeškog Nezavisnog filmskog centra “Filmart”.

Program, press materijal i fotografije iz prethodnih godina možete preuzeti na našem sajtuwww.film-art.org/interaction 

tačno.net
Autor 10.8.2014. u 15:05