Izložba “Actopolis” u Beogradu

tačno.net
Autor 22.4.2017. u 11:53

Izložba “Actopolis” u Beogradu

Izložba ACTOPOLIS – Umetnost delovanja održat će se 25. april – 20. maj 2017. godine u Muzeju grada Beograda, Resavska 40b, II sprat. Svečano otvaranje izložbe u utorak 25. aprila u 19:00


Izložbu koja obuhvata rezultate procesa projekta ACTOPOLIS iz svih sedam gradova u kojima se odvijao u toku 2016. godine, sa posebnim akcentom na beogradskim produkcijama, otvoriće direktor Goethe-Instituta Beograd Frank Bauman, direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac i kustoskinja beogradskog izdanja ACTOPOLIS-a Mirjana Boba Stojadinović.

 

Projekat ACTOPOLIS | The Art of Action istražuje aktuelni urbani život i njegove perspektive u metropolama Jugoistočne Evrope i u Rurskoj oblasti (zapadna Nemačka, Oberhauzen). U tom cilju ACTOPOLIS u svojoj transnacionalnoj „proizvodnoj laboratoriji“ okuplja predstavnike različitih umetničkih, urbanističkih i aktivističkih pristupa, omogućavajući im da raznovrsnim intervencijama ispitaju mogućnosti delovanja u gradu kao društvenom prostoru.

Širom sveta, gradovi se nalaze pred izazovima. Na koji način je moguće izgraditi urbani prostor i u vremenima njegovog ekonomskog iskorišćavanja i privatizacije i održati ga kao zajednički prostor društva? Koju ulogu igraju umetnost, kultura, arhitektura, samoorganizovano delovanje i aktivizam u tim procesima? Upravo ova pitanja obrađivali su umetnici, arhitekte, filozofi, urbanisti i aktivisti iz 7 različitih evropskih gradova koji učestvuju u projektu: Ankara/Mardin, Atina, Bukurešt, Beograd, Oberhauzen, Sarajevo i Zagreb.

Materijali iz više od 45 pojedinačnih projekata pokazuju bogat spektar mogućnosti delovanja sa ciljem oblikovanja i menjanja gradova u kojima živimo. Izložba upravo nudi uvid u ove materijale i pregled intenzivnih aktivnosti iz gradova učesnika u projektu tokom 2016. godine. Izložba je zamišljena kao putujući projekat, turneja je 16. marta krenula iz Oberhauzena i tokom 2017. godine obići će ukupno 10 gradova. Beogradska stanica je zakazana za april mesec u prostoru Muzeja grada Beograda, Resavska 40b, II sprat. Beogradsko izdanje izložbe će obimnije predstaviti umetničku i aktivističku produkciju koja je nastala posebno za prošlogodišnje beogradsko izdanje Actopolisa. Nakon Beograda izložba nastavlja put Sarajeva.

Kustoskinja beogradskog izdanja projekta ACTOPOLIS je Mirjana Boba Stojadinović.

U beogradskom izdanju projekta ACTOPOLIS učestvali su: Aleksandar Nikolić, Aleksandra Sekulić i Ivica Đorđević, Anica Vučetić, Gradska Gerila, Irena Ristić, KURS, Mariela Cvetić, Marija Radoš i Miroslav Karić (Remont), Marijana Cvetković, Nebojša Milikić i Tadej Kurepa, Nikola Radić Lucati, Umetnički kolektiv U10, Urbani inkubator, Vahida Ramujkić i Noa Treister.

Projekat Goethe-Instituta i kulturne institucije Urbane Künste Ruhr.
Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom grada Beograda.

Više informacija o projektu – www.actopolis.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 22.4.2017. u 11:53