Izložba “Nevidljive“ na Nedelji ponosa 2016

tačno.net
Autor 14.9.2016. u 09:29

Izložba “Nevidljive“ na Nedelji ponosa 2016

Izložba fotografija o transeksualnim Romkinjama “Nevidljive“ autora Vesne Lalić i Dragana Kujundžića će biti otvorena u četvrtak 15. septembra u galeriji Štab (Crnogorska 10) sa početkom u 21:00 čas. Događaj je deo Nedelje ponosa 2016 i organizovan je od strane Civil Rights Defedners.

Tema izložbe je višestruka diskriminacija, tj. diskriminacija po više osnova, što se prema zakonima Srbije smatra posebno teškim oblikom diskriminacije. Transeksualne Romkinje su odbačene od svih – LGBT zajednice, romske zajednice i celog društva.

“Diskriminacija je i dalje jedan od najvećih problema u Srbiji, ali ga građani ne prepoznaju sve do trenutka dok sami ne postanu žrtve. S obzirom da svaki građanin ima mnogo identiteta, posebno teški slučajevi su oni kada je neko diskriminisan po dva ili više osnova. Međutim, ovakvi slučajevi su mnogo manje poznati javnosti, a žrtve višestruke diskriminacije se mnogo ređe odlučuju da prijave slučajeve. Većina veruje da je sve što im se dešava normalno i da “tako mora da bude”.“rekao je Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za zapadni Balkan.

Vesna Lalić i Dragan Kujundžić spadaju među vodeće novinske fotografe. Oboje imaju veliko iskustvo u medijima ali i u sferi dokumentarne fotografije. Vesna Lalić o izložbi kaže: “ U fotografijama kroz ovu izložbu pokušavam da osvetlim unutrašnji svet onih koji žive na tolikoj margini da se više niko i ne pita kako se oni osećaju.” Sa željom da otvori nove vidike u jednom zatvorenom društvu, kroz izložbu “Nevidljive” Dragan Kujundžić želi da prikaže kako se osećaju drugačiji i podstakne razumevanje tuđih osećanja i poštovanje njihovih različitosti.

Nedelja ponosa 2016 je otvorena u ponedeljak 12. septembra i obuhvata mnoštvo kulturnih i debatnih programa sa ciljem osnaživanja i povećanja vidljivosti LGBT zajednice.

tačno.net
Autor 14.9.2016. u 09:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija