IZVEDENA PREMIJERA INSTITUTA NA SCENI TEATRA VUK

Jelena Mitić
Autor 2.12.2019. u 09:22

IZVEDENA PREMIJERA INSTITUTA NA SCENI TEATRA VUK

Foto: Nemanja Maraš

Pred prepunim gledalištem scene Aleksandar Popović Teatra Vuk Institut za umetničku večeras je (1. decembra) obeležio jubilej svog osnivanja, prvog fakulteta u Srbiji u polju plesa, koji se kroz petogodišnji rad pozicionirao kao regionalni najpoznatiji centar za izučavanje klasičnog baleta, savremene igre, scenske narodne igre i muzike, pedagogije, koreografije i performansa.

Publici se obratio osnivač Dekan Prof. dr Vladimir Tomašević i Prof. Tony Thatcher sa Konzervatorijuma za muziku i ples Trinity Laban iz Londona, koji su podsetili prisutne kako je izgledalo osnivanje Instituta za umetničku igru pre pet godina, a potom su podelili plakete partnerima koji su podržali rad ove institucije.

Plakete su između ostalog uručene Teatru Vuk, Mileni Burić ispred Ministarstva kulture i informisanja, zameniku Ambasadora Ambasade Izraela u Beogradu, direktoru Austrijskog kulturnog foruma, Ani Zekavici direktorki Fondacije za mlade talente, Galeriji Sava Šumanović u Šidu, medijskim predstavnicima Radio televizije Srbije, Mimartu, direktorki baletske škole Lujo Davičo i drugim saradnicima.

Institut za umetničku igru u 2019. godini realizovao je osam premijera koje uključuju i performanse, učešće u tradicionalnim Aprilskim susretima Studentskog kulturnog centra, u saradnji s Muzejom savremene umetnosti u Beogradu partner je izložbe Čistač Marine Abramović, gostovanja na festivalima u regionu (Plesni festival u Šibeniku, Festival Velenje, Festival Hajde, BELEF), u okviru 23. Festivala koreografskih minijatura studenti su osvojili skoro sve nagrade.

U svečanom programu Showcase – Sanjanje umetničkog sna, publici se predstavilo preko 40 izvođača u koreografijama Bahram M. Juldaševa, Dagmar Dachauer, Macieja Kuzminskog, Loranda Zachara, Milana Bačkulje, Katarine Ilijašević, Katarine Stojković kao i izvođenje narodnih pesama i igara iz Srbije.

Jelena Mitić
Autor 2.12.2019. u 09:22