Jedna slika – Dobar dan tugo!

Slobodan Dukić
Autor 8.2.2019. u 17:06

Jedna slika – Dobar dan tugo!

Foto: SD

Već tri dana (i noći) na putu izmedju sela Šumarak i Gaj u Banatu, dva psa se ne odvajaju od tela pregaženog ženke. Čuvaju je mužjak i štene. Tu su, uprkos hladnom vremenu. Gladni i žedni rizikujući da se i sami nađu pod točkovima automobila.

Potraga za hranom bila je kobna za kuju, kad je sa livade koraknula na put. Svakodnevno ova saobraćajnica je “autostrada smrti” za pseće četvoronošce. Žrtve su, uglavnom, napušteni psi. Lutalice koje love poljske miševe i tako se prehranjuju. Ima i pasa koje čobani u vreme ispaše koriste za čuvanje stada krava, a kad dodje zima ostavljaju ih na milost i nemilost vozača automobila i bajkera koji na ovom putu izvode hazarderske vratolomije, tzv. osmice. Iza njih ostaju pregaženi psi. Neki od njih onako polumrtvi skončavaju u najgorim mukama, dok iznad njih lete jata gavrana čekaju da ugiinu.

Dokle će mužjak i štene ostati na mrtvoj straži čuvajući mrtvu članicu tročlane pseće porodice koja je jazbinu našla u podnožju peščane dine u Deliblatskoj peščari. Pamtimo filmske priče o psima koji se nisu odvajali od grobova svojih guspodara. Ova slika pokazuje da je čovekov najbolji prijatelj, i česta žrtva sopstvene neopreznosti ali i bahatih vozača, emotivno biće baš kao i mi.

Slobodan Dukić
Autor 8.2.2019. u 17:06