Kacin: Srbija je motor normalizacije Zapadnog Balkana

tačno.net
Autor 10.1.2014. u 12:04

Kacin: Srbija je motor normalizacije Zapadnog Balkana

Kacin je posebno istakao ulogu premijera Ivice Dačića jer, kako je kazao, bez njega ne bi bilo moguće da Srbija dobije status kandidata, a sada i prvu međuvladinu konferenciju za otpočinjanje pregovora sa EU

Izvestioc Evropskog parlamenta (EP) Jelko Kacin svoju posetu Srbiji započeo je sastankom sa predsednikom Vlade Ivicom Dačićem, na kojem mu je predstavio izveštaj ovog parlamenta o napretku Srbije, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Prilikom zajedničkog obraćanja novinarima, premijer Dačić istakao je da su pred državom Srbijom dva značajna događaja u tekućem mesecu. Prvi značajan datum je 16. januar kada će biti predstavljen izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije, koji je Dačić ocenio kao „najpozitivniji u poslednjih nekoliko godina“.

Kako je naveo, ovakav izveštaj je jako bitan u pogledu evrointegracija Srbije zbog same saradnje sa Evropskim parlamentom, koja je, prema njegovim rečima, jako bitna u tom procesu.

Drugi događaj koji stoji jeste formalno otpočinjanje pregovora Srbije za pristupanje Evropskoj uniji, što će se dogoditi 21. januara, prvom zajedničkom međuvladinom konferencijom. Prema rečima premijera Dačića, pregovarački tim Srbije predvodiće on i prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, dok će komisiju EU predvoditi komesar Štefan Fuele.

Dačić je istakao da se „ne može reći da do sada nije bilo pregovora“, da je ”Srbija imala skrining”, kao i da će se sa njim nastaviti. Nakon toga će Vlada Srbije dobiti preporuke šta treba da uradi, kako bi otvorila pojedina poglavlja.

Ova dva važna događaja nose sa sobom, kako je ocenio Dačić, mnogo obaveza. Prvenstveno to se odnosi na nastavak dijaloga u Briselu sa Prištinom. Trenutno, prema rečima Dačića radne grupe u Briselu rade na traženju rešenja za formiranje srpskih opština, nakon održanih lokalnih izbora na Kosovu.

Uz to, naveo je premijer Srbije, treba da se nastave i pregovori o pravosuđu, koji su ostavljeni za ovu godinu.

Izvestioc Evropskog parlamenta Jelko Kacin čestitao je Srbiji na svemu što je do sada uradila, „na napretku koji je postignut, kao i na normalizaciji situacije“.

„Srbija je motor normalizacije Zapadnog Balkana, kao i motor evrointegracija zemalja na Zapadnom Balkanu“, rekao je Kacin.

Kacin je posebno istakao ulogu premijera Ivice Dačića jer, kako je kazao, bez njega ne bi bilo moguće da Srbija dobije status kandidata, a sada i prvu međuvladinu konferenciju za otpočinjanje pregovora sa EU.

Najveće zasluge Ivice Dačića za to, Kacin vidi u njegovom doprinosu u pregovorima Beograda i Prištine. Za sam izveštaj Evropskog parlamenta, koji je danas predstavio, Kacin je rekao da do sada sve što je usvojeno, učinjeno je bez uzdržanih i glasova protiv. Ostalo je još par amandmana o kojima ovaj parlament treba da diskutuje, a među njima je i amandman kojim se traži od Nemačke da proglasi Srbiju zemljom sigurnog porekla.

Ovaj amandman će dosta doprineti u rešavanju problema ilegalnih azilanata, zbog kojih je Srbiji pretilo ponovno vraćanje na vizni režim. Za rešavanje ovog problema, Kacin je istakao i ulogu EU.

„Nije sve na Srbiji, mnogo toga mora i treba da urade i članice EU, kao i zemlje koje nisu članice, ali su na listi belog šengena“.

Kacin je ponovio da je ta stvar za sada pod kontrolom, ali da i dalje treba raditi na rešavanju problema ilegalnih azilanata, u čemu bi i usvajanje pomenutog amandmana veoma pomoglo.

Nakon sastanka sa premijerom Dačićem, Jelko kacin se sastao i sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije, Aleksandrom Vučićem.

 

tačno.net
Autor 10.1.2014. u 12:04