KO JE ON? Beogradski trio u Narodnom pozorištu Sarajevo

tačno.net
Autor 15.4.2016. u 11:17

KO JE ON? Beogradski trio u Narodnom pozorištu Sarajevo

Naš poznati autorski tim Aleksandar Nikolić reditelj i Aleksandar Ilić koreograf, pod budnim okom dirigentkinje i direktorke beogradske Opere Narondhog pozorišta u Beogradu Ane Zorane Brajović, angožavan je na pripremi i relizaciji opere Don Đovani koja će se premijerno izvesti na sceni Sarajevskog Narodnog pozorišta 23. aprila ove godine.

Pristupajući radu na operi Wolfganga Amadeusa Mocarta DON ĐOVANI prvo pitanje koje su autori sebi postavili bilo je KO JE ON u stvari?

Tradicionalni pristup mnogih reditelja, dirigenata i koreografa kojji se uglavnom oslanjaju na površno ocrtan lik ovog legendarnog zavodnika nije nas zadovoljio.

Šta se krije iza njegove drskosti, raskalašnosti i razmetljivosti nametnulo nam je obavezu ozbiljnog analiziranja namere autora, kompozitora i libretiste.

Šta su Mocart i njegov libretista Da Ponte hteli da kažu ovim likom koji u operi srećemo u trenutku kada su njegova sebičnost, bezskrupuloznost, arogancija i cinično rušenje utemeljenog, ustaljenog, iako lažnog, javno priznatog morala na vrhuncu? Znajući tim pre, da su i kompozitor i njegov libretista po svom stavu i životnim načelima bili bliži liku svog junaka nego njegovim voljnim ili nevoljnim žrtvama, otkrili smo vešto skrivenu mocartovsko daponteovsku ironiju koju dosadašnji realizatori ovog dela nisu primećivali ili joj nisu pridavali značaj.

Italijanski podnaslov Dissoluto punito koji odprilike znači kažnjeni razvratnik u glavnom je bio pogrešan putokaz za tumačenje dela, jer u vreme nastanka Don Đovanija (XVIII vek) dissoluto je značilo otpadnik!

Ako se razloži značenje dissolutto shvatiće se Mocartova i da Ponteova poruka:

soluto je homogena smeša a dis-soluto je ono što od nje otpadne.

U operi Don Đovani kažnjava se, ne razvratnik nego otpadnik ustaljenih društvenih normi, što u mnogom menja pristup tumačenju lika.

Ulazeći u suštinu poruke odgonetali smo zagonetku koliko je važno zbog čega je neko odpadnik ili od čega je neko odpadnik.

Kakvo je ustvari društvo u kome se formira takav karakter; da li ga čine moralna, humana, iskrena, poštena bića ili je konglomerat dvoličnih, ostrašćenih, verolomnih, licemernih, pokvarenih ljudi?

Na duhovit, ironičan,i satiričan način kojim su prožeta sva njegova muzičko scenska dela, od jednostavnog, narodnog humora do dvoličnog, aristokratskog sarkazma, Mocart (i njegov libretista) razotkrivaju suštinu te smeše iz noćnog suda.

Ulazeći dublje u odgonetanje te zagonetke nailazi se na sve više činjenica koje potvrdjuju tezu noćnog suda.

Tradicionalan pristup ovom delu svojim površnim zaključcima nije doprineo objašnjenju intrigantno zavodljivog šarma ovog negativnog junaka i zbunjujućih kontradiktornih osećanja koja pobudjuje.

Podstaknuti tim pitanjima tragali smo za pravim odgovorima i na sasvim drugi način u odnosu na dosadašnje standarde prišli objašnjenju ovog dela.

Takodje nam je namera da ukažemo na njegovu svevremenost, jer zahvata opšte duboke socijalno, humane i političke, krucijalne teme života, i da se tako sagledano može pre svrstati uz dela kao što su Veštice iz Salema (Artur Miler), Dani pariske kumune (Bertold Breht) i Dantonova smrt (Georg Bihner), nego u vodviljsko ljubavni repertoar u koji je, ne retko svrstavan.

Dirigent Mario Vučić/Ana Zorana Brajović; reditelj Aleksandar Nikolić; koreograf Aleksandar Ilić; scenografkinja Marijela Margeta Hašimbegović; kostimografkinja Ata Omerbašić.

U glavnim ulogama: Don Đovani Marko Kalajanović; Dona Elvira Adema Pljevljak Kremić/Katarina Kikić; Dona Ana Aida Čorbadžić; Zerlina Melisa Hajrulahović Tomić; Leporelo Denis Isaković; Don Otavio Amir Saračević/Jasmin Bašić/ Ileš Bečei; Komendatore Leonardo Šarić/ Ivica Šarić; Mazeto Ivan Šarić/ Nedim Bašić; Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo; Sarajevska filharmonija.

Don Djovani

tačno.net
Autor 15.4.2016. u 11:17