Konferencija o Zapadnom Balkanu: Sve zemlje regije će ući u EU kada ispune uvjete

tačno.net
Autor 29.8.2014. u 08:35

Konferencija o Zapadnom Balkanu: Sve zemlje regije će ući u EU kada ispune uvjete

Nakon Konferencije u Berlinu, domaćini Merkel i Barroso su poručili da zemlje Zapadnog Balkana jasno imaju evropsku perspektivu, ali da je još mnogo posla ostalo da se uradi

BERLIN – Njemačka kancelarka Angela Merkel nakon Konferencije o Zapadnom Balkanu poručila da će sve zemlje te regije postati članice Evropske unije ukoliko ispune uvjete koji se pred njih stavljaju.

Nakon sastanka Merkelove sa zvaničnicima vlada Albanije, Srbije, Kosova, BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, zajedničku konferenciju za novinare su održali upravo kancelarka Merke, albanski premijer Edi Rama i predsjednik Evropske komisije Jose manuel Barroso.

“Mi želimo da se proces priključivanja Evropskoj uniji odvija brže. To je u rukama ovih zemalja. Sve ove zemlje imaju evropsku perspektivu, ali je još ostalo dosta posla da se uradi”, kazala je Merkel.

Merkel nije željela komentirati upit novinara u vezi sa navodnim prisluškivanjem njemačke obavještajne službe BND u Albaniji.

Na to pitanje je reagirao albanski premijer Rama, koji je kazao da za rasprave te vrte u Berlinu nema mjesta i da su sve zemlje učesnice ujedinjene protiv prijetnji terorizma.

Predsjednik Evropske komisije Barroso je naglasio da je ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU geostrateški interes Evrope.

“Jasan je naš zajednički cilj, a on je ulazak ovih zemalja u EU. To je naš politički, ekonomski i geopolitički interes”, kazao je Barroso.

Komentirajući situaciju na istoku Ukrajine, Merkel je optužila Rusiju za “izazivanje novih nemira” i upozorila na moguće nove sankcije o kojima će biti govora na Samitu lidera EU-a planiranom za subotu.

“Dobili smo informacije o povećanju broja ruskih vojnika u kriznoj regiji. Saznali smo i o novim nemirima i eskalacijama sukoba. Mi i dalje želimo diplomatsko rješavanje krize”, kazala je Merkel.

Nakon Konferencije o Zapadnom Balkanu održane u Berlinu objavljena je i zajednička izjava učesnika u kojoj se navodi da će sve zemlje Zapadnog Balkana moći postati članice EU-a kada ispune uvjete za to.

Konferencija će se održavati naredne četiri godine, a naredne godine isti skup će biti upriličen u Austriji. Cilj Konferencije je razmatranje situacije u regiji i procesa integracije zemalja u Uniju.

Njemačka je i ovog puta izrazila punu podršku evropskim procesima i izgradnji mira, stabilnosti i pravde u zemljama Zapadnog Balkana.

Nakon sastanka i konferencije za novinare, učesnici Konferencije su prisustvovali radnoj večeri, nakon koje je Konferencija i zvanično završena.

AA

tačno.net
Autor 29.8.2014. u 08:35