Lajčak: Imamo dogovor, Priština i Beograd postigli sporazum o deeskalaciji

N1
Autor 30.9.2021. u 14:05

Lajčak: Imamo dogovor, Priština i Beograd postigli sporazum o deeskalaciji

On je objavio i tri tačke oko kojih su se dve strane dogovorile.

1. Specijalne jedinice kosovske policije, sada raspoređene na prelazima na Kosovu Srbije Jarinju i Brnjku povućiće se, a istovremeno će biti uklonjene i barikade (koje su postavili kosovski Srbi), počev od 2. oktobra u 8.00 i neće trajati duže od 16.00. Kfor će rasporediti svoje snage na Jarinju i Brnjku pre početka simultane akcije i ostaće tamo dve sedmice, kako bi održavao bezbednost i slobodu kretanja.

2.  Počev od 4. oktobra u osam ujutru, kao privremena mera primenjivaće se režim nalepnica onako kako je dogovoreno u dijalogu uz posredovanje EU, dok se ne dođe do trajnog rešenja.

3. Biće formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici Evropske unije, Beograda i Prištine, i da će njom predsedavati EU. Cilj Radne grupe biće pronalaženje stalnog rešenja za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU. Prvi sastanak Radne grupe biće 21. oktobra 2021. u Briselu. U roku od šest meseci od prvog zasedanja, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju u dijalogu na visokom nivou.

Fon der Lajen: Toplo pozdravljam dogovor, potrebno da se dijalog nastavi

„Toplo pozdravljam dogovor koji su u Briselu postigli Srbija i Kosovo“, napisala je na Tviteru predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je završila dvodnevnu posetu Srbiji i otputovala u Sarajevo.

Ona je dodala da je to „veoma pozitivan razvoj posle njenih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem“.

„Ovo je dobro za ceo region. Sada je potrebno da se dijalog nastavi“, objavila je Fon der Lajen na Tviteru.

Posle jučerašnjih pregovora dve strane nije bilo izjava za novinare.

N1 je nezvanično saznao da juče nije bio postignut finalni dogovor Beograda i Prištine o rešenju krize na administrativnim prelazima na severu Kosova. Razgovori su nastavljeni danas.

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je ranije juče u Briselu da su dve strane postigle načelan dogovor o rešenju krize na severu Kosova, ali da delegacija Beograda nije dala saglasnost na tačku sporazuma koja se odnosi na automobile sa KM tablicama.

Bisljimi je novinarima rekao da nacrt sporazuma predviđa tri tačke.

Inače, delegacije Beograda i Prištine juče u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke sa Lajčakom koji je posredovao u pregovorima dve strane.

N1

N1
Autor 30.9.2021. u 14:05