Mađarska koreografkinja gostuje u Beogradu

tačno.net
Autor 8.3.2022. u 09:25

Mađarska koreografkinja gostuje u Beogradu

Foto: Marcell Piti

Mađarska koreografkinja, pedagoga savremene igre i igračica Rita Góbi na poziv Instituta za umetničku igru iz Beograda održat će predavanja u toj instituciji kao i u državnim baletskim školama od 9. do 19. marta ove godine.

Umetnica je rođena u Novom Sadu a diplomirala je na Mađarskoj plesnoj akademiji u Budimpešti.

Bila je učesnica različitih međunarodnih plesnih radionica i rezidencijalnih programa kao što su OMI DANCE Residency sa sedištem u SAD, VARP rezidencija na SE.S.TA-Korespon Dance, u Češkoj, i Morishita Studio, u Tokiju, od Japanske fondacije.

Godine 2006. osnovala je plesnu kompaniju Góbi. Od tada je kreirala nekoliko savremenih plesnih produkcija, interaktivnih predstava za decu i učestvovala u raznim interdisciplinarnim projektima (otvaranje izložbi, modne revije, itd.). Poslednjih godina Rita sarađuje sa umetnicima u inostranstvu, a sa svojim nastupima obilazi svet. Njen solo komad “Volitant” je dobio nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada, a sa istim komadom predstaviće na ovogodišnjem Festivalu Sola u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Profesorica je plesa u Umetničkoj školi Nemes Nagy Ágnes, a redovno održava radionice u Mađarskoj i inostranstvu na raznim festivalima. Radi i kao koreografkinja po pozivu u lutkarskim pozorištima i pozorištima pokreta u radu sa glumcima.

Dela Rite Góbi najbolje bi se mogla opisati kao hrabra i eksperimentalna, kao i precizno koreografisana. Ona ima geometrijski, minimalistički, prilično redukcionistički stil. Njen koncept koreografije zasniva se na instinktivnim, monotonim i repetitivnim, minijaturnim pokretima, i faziranjem tela i promenama stanja koje nastaju iz ovih pokreta. Ona transformiše liniju pokreta polako i dosledno. Akord pokreta, muzike, projektovanih vizuelnih efekata i svetla stvaraju futurističku atmosferu njenih nastupa.

tačno.net
Autor 8.3.2022. u 09:25