Majstorski kurs iz koreografije u narodnoj igri

tačno.net
Autor 20.12.2021. u 10:26

Majstorski kurs iz koreografije u narodnoj igri

Foto: Nemanja Maraš

U Institutu za umetničku igru 22. decembra biće organizovan majstorski kurs iz koreografije u narodnoj igri koji će voditi profesori dr. Anton Andonov sa Akademije muzičke, plesne i likovne umetnosti (AMTII) iz Plovdiva u Bugarskoj i dr. Vesna Bajić Stojiljković sa Instituta za umetničku igru u Beogradu.

Masterklas će obuhvatiti predavanja i praktičan rad iz koreografske kompozicije i režije, rad na prostornoj kompoziciji koreografije i obradu igračkih obrazaca tradicionalnih narodnih igara.

Masterklas je namenjen učenicima srednjih baletskih škola – smer narodna igra, profesionalnim igračima, igračima u kulturno-umetničkim društvima i umetničkim rukovodiocima.

Odsek Scenska narodna igra i muzika je prvi studijski program u visokoškolskom obrazovanju u Srbiji koji je posvećen obrazovanju u oblasti narodne igre i njene primene na sceni. Odsek je pokrenut u cilju obrazovanja budućih kadrova na području koreografije narodne igre, pedagogije, profesionalnog izvođenja i razvoju ove scenske umetnosti. Obavezni predmeti osposobljavaju studente da savladaju klasične i savremene plesne metode u srpskoj narodnoj igri, upoznaju zakone scene i scenskog dela, pruže praktična i teorijska znanja o koreografiji narodne igre, koreografskoj kompoziciji, dramaturgiji, režiji, scenografiji, estetici, etnokoreologiji, istoriji scenskih umetnosti, teoriji umetnosti, metodici narodne igre i pedagogiji.

Studenti se takođe obučavaju sviranjem na tradicionalnim instrumentima i pevanjem kroz oblike tradicionalnog, etno i radijskog pevanja, te se na ovaj način upoznaju sa različitim muzičkim dijalektima i vrstama obrada instrumentalnih i vokalnih melodija. Nakon završenih studija Scenske narodne igre i muzike, studenti su u potpunosti psihofizički pripremljeni i osposobljeni za izvođenje najsloženijih tehničkih zadataka u scenskom izvođenju narodnih igara, kao i za samostalan koreografski i pedagoški rad u profesionalnim i obrazovnim institucijama, pozorištima, ustanovama kulture, udruženjima, kulturno umetničkim društvima i folklornim ansamblima širom Srbije i dijaspore.

tačno.net
Autor 20.12.2021. u 10:26