Majstorski kurs O svetlu Aleksandre Stratimirović

tačno.net
Autor 25.2.2021. u 09:28

Majstorski kurs O svetlu Aleksandre Stratimirović

Dizajnerka svetla, inicijator i osnivač festivala svetla Aleksandra Stratimirović započela je majstorski kurs O svetlu koji će trajati do 26. februrara ove godine u Institutu za umetnčku igru.

Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Specijalističke studije dizajna osvetljenja je završila na Univerzitetu lepih umetnosti Konstfack i na Kraljevskom institutu za Tehnologiju (KTH) u Stokholmu, gde od 1998. godine vodi svoj studio.

Član je švedskog Udruženja umetnika (KRO). Od 2000. godine osnivač je i član međunarodne grupe Transnational Lighting Detectives, a 2006. osniva i beogradski ogranak. Jedna je od osnivača i umetnički selektor ljubljanskog festivala svetla Svetlobna gverila. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja medju kojima su Godišnja nagrada ULUPUDS-a; Godišnja nagrada Ivan Tabaković; Počasna nagrada za dizajn (Japan), Prve nagrade Targetti Light Art Award (Italija); Excellent Swedish Design. Njene svetlosne intervencije su prisutne u mnogim javnim prostorima, mogu se videti u stambenom naselju Årstadal, Univerzitetskoj bolnici u Lundu, Univerzitskoj bolnici Karolinska, okružnom sudu u Stokholmu, Grimeton Radio stanici u Varbergu, stambenim naseljima u Geteborgu. Među poslednje izvedenim projektima ističe se monumentalna svetlosna instalacija Northern Lights u Jardin du Palais Royal u Parizu (2014), kao i You Say Light – I think Shadow, intenzivna studija o svetlosti i tami u formi knjige, nastale u saradnji sa grafičkom dizajnerkom Sandrom Praun.

Aleksandra je svoje radove izlagala na brojnim festivalima, u galerijama i muzejima širom sveta, među kojima je i Gugenhajm muzej u Njujorku.

tačno.net
Autor 25.2.2021. u 09:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija