Majstorstvo i dramatika boje

Gradimir Gojer
Autor 11.6.2019. u 10:44

Majstorstvo i dramatika boje

tragovi slikarskog genija Mile Džokić-Kaplarević

Beogradska slikarka Mila Džokić Kaplarević uspjela je na svojim platnima ostvariti nevjerojatne dramatske metamorfoze. Njena platna, i onda kada vam se čine da isijavaju nerealno, pa i nadrealno, nose onu pitkost i likovnu čitljivost, koja je karakterizirala i njenog profesora, velikog Mostarca, Nedeljka Gvozdenovića.

U dramatici boja, u čudesnim prelomnicama igre bojom, što gotovo u pojedinim trenucima producira zvuk, nerijetko i krik, da bi u narednim trenucima postala dijelom largo atmosfera, zrcali žudnja umjetnice da dramatiku prepliće s jednim potpuno nerealnim lirizmom.

Dramatika boja Džokić-Kaplarevićeve, u pravilu prvi plan slike posvećuje osobnoj unutrašnjoj psihološkoj ognjici, a drugi i treći plan nose konturnost realnog, pa u nekim slučajevima i dalekih odbljesaka sirealnog.

Nije tu riječ o cerebralno-racionalnoj proračunatosti. Džokić-Kaplarevićevu naprosto nose snažni zaveslaji kista da bi finalna verzija onoga što odjekuje u emotivnom struništu gledatelja bila rijetko dramatičan koloritni kliktaj, poslije kojeg odbacujemo racio i predajemo se čistoj emotivnosti.

Veličanstveni trenuci emocije, blago, istinsko blago snatrenja umjetnice nad nemirnim svijetom.

Slikarstvo koje uzbuđuje i u isto doba razgaljuje! Dramatično i lirsko slikarstvo.

Blagdani slikarstva!

Gradimir Gojer
Autor 11.6.2019. u 10:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija