MASTER KLASOVI U INSTITUTU ZA UMETNIČKU IGRU

tačno.net
Autor 23.1.2019. u 10:06

MASTER KLASOVI U INSTITUTU ZA UMETNIČKU IGRU

Institut za umetničku igru iz Beograda organizovaće dva stručna master klasa namenjena učenicima osnovnih i srednjih baletskih škola, baletskih studija, profesionalnim igračima kao i igračima-amaterima i umetničkim rukovodiocima folklornih ansambala u kulturno-umetničkim društvima i srodnim udruženjima.

Intezivni časovi klasičnog baleta koje će voditi balet majstor Bahram M. Juldašev (Rusija/Slovačka) biće organizovani od 4. februara do 15. februara ove godine, obuhvataće vežbe klasičnog baleta po Vaganova sistemu s akcentom na tehničkim zahtevima i njihovom savladavanju.

Bahram Maripovič Juldašev gostujući predavač na Odseku klasičan balet i pedagogija klasičnog baleta Instituta za umetničku igru. Rođen u Taškentu, školovao se u koreografskoj umetničkoj školi u rodnom gradu.
Školovanje je nastavio u Moskvi u Ruskoj Akademiji klasične igre-školi Boljšoj teatra, i na Konzervatorijumu N. A. Rimski Korsakov u Petrovgradu; posle specijalizacije na Fakultetu za koreografiju dobio je zvanje balet majstora. Impozantnu solističku karijeru ostvarivao je igranjem glavnih rola klasičnog i neoklasičnog baleta u takoreći svim u svetu poznatim teatrima, kao što su: Pozorište u Varšavi, Istanbulu, Taškentu, Petrovgradu, i na brojnim gostovanjima (Južna Amerika, Grčka, Holandija, Engleska, Škotska, Irska…).

Kao pedagog i balet majstor radio je u Antverpenu, Novom Sadu, Beču i Beogradu.
Na Konzervatorijumu u Bratislavi je profesor igre po pozivu. U Narodnom pozorištu u Beogradu delovao je kao gostujući pedagog baleta i balet majstor od 2002. do 2004. godine.

Profesor dr Anton Andonov sa Akademije muzičke, plesne i likovne umetnosti (AMTII) iz Plovdiva, Bugarska održaće Masterklas za koreografiju narodne igre od 21. do 23. februara ove godine. Intezivni časovi obuhvataće predavanja i vežbe iz koreografske režije i koreografske kompozicije prema sistemu koji se razvijao u Bugarskoj od Drugog svetskog rata, a posebno u okviru obrazovanja na području koreografije narodne igre koje datira od 1974. godine. Profesor doc. dr Anton Andonov je rukovodilac katedre za koreografiju AMTII u Plovdivu i dobitnik mnogih priznanja i nagrada. Kao profesionalni igrač započinje karijeru 1995. godine u profesionalnom Ansamblu Trakija u Plovdivu gde od 2002. godine radi kao balet-majstor i koreograf.

Dr Anton Andonov, rođen 1975. godine u gradu Jambol, završio je Državnu koreografsku školu u Sofiji i Akademiju muzičke, plesne i likovne umetnosti (AMTII) u Plovdivu na odseku Koreografija. Od 1995. radi u državnom Ansamblu Trakija kao profesionalni igrač, balet majstor i koreograf. Od 2000. godine je profesor na katedri za koreografiju na Akademiji u Plovdivu, a od 2011. njen rukovodilac. Od 2010. je i koreograf u Ansamblu Sunčev breg. Predsednik je i član žirija na mnogim međunarodnim i domaćim takmičenjima. Autor je mnogih radova i publikacija o koreografiji i bugarskoj narodnoj igri.

tačno.net
Autor 23.1.2019. u 10:06