Međunarodno baltesko takmičenje “Konstantinka Dina Nikolić”

Tatjana Krga
Autor 21.6.2017. u 10:15

Međunarodno baltesko takmičenje “Konstantinka Dina Nikolić”

U Kulturnom centru Pančeva od 25. – 27. juna (svakog dana od 19 časova) održaće se prvo baletsko takmičenju “Konstadinka Dina Nikolić”. Glavni pokrovitelj takmičenja je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Takmičenje je osnovano sa ciljem da okupi mlade baletske nade iz bivših republika i stvori most  saradnje između škola, pozorišnih kuća, baletskih trupa i baletskih akademija kako bi igrači imali izbor pronalsaka svog mesta u svetu igre, u regionu i šire. Održavaće se bijenalno (2017,2019…..).

Takmičenje je posvećeno Gđi Kostadinki Dini Nikolić, balerini u penziji koja je radeći kao nastavnica baleta u Pančevu postavila temelje današnje baletske škole “Dimitrije Parlić” stvorivši generacije balerina koje su nastavile profesionalno bavljenje igrom a danas kao nastavnici i baletskom pedagogijom u pančevačkoj školi.

Eminentni žiri takmičenja su vrhunski baletski umetnici najvišeg ranga: Ana Pavlović, Ašhen Ataljanc, Regina Križaj (Slovenija), Isidora Stanišić i Aleksandar Ilić. Na takmičenje se prijavilo 40 učesnika.

  1. jun – otvaranje takmičenja, prvi takmičarski dan – nastupaju učesnici I i II kategorije (uzrast od 13 do 18 godina) oblast: klasičan balet
  2. jun – drugi takmičarski dan – nastupaju učesnici III kategorije, oblast: savremena igra
  3. jun – Gala veče – svečana dodela diploma i nastup nagrađenih

Ulaz je za sva tri dana manifestacije je slobodan.

Pozivamo sve ljubitelje umetničke igre da posete takmičenje i budu deo velikog događaja u našem gradu.

Tatjana Krga
Autor 21.6.2017. u 10:15