MOĆAN MONOLOG

Gradimir Gojer
Autor 12.6.2019. u 10:45

MOĆAN MONOLOG

“Govori da bih te video”, emisija Drugog programa Radio Beograda

Rajko Milošević kreator je uspjele dokumentarne radijske storije u kojoj je život i praktično cjeloživotni humanistički angažman dr Svetlane Broz dat kroz monološki strukturiran iskaz.

Vještina žurnalističkog djela autora emisije upravo je u njegovom drugoplanom prisustvu. Kao da se Milošević sklonio  i Brozovoj prepustio da iznimno zanimljivu životnu odiseju ispriča slušateljstvu, a da novinar kao posrednik s vrsnim i intrigirajućim pitanjima bude izvan slušateljevog vizira. Moćna Miloševićeva, krajnje podsticajna pitanja omogućila su autentičnost doživljaja, pri čemu je Svetlana Broz ovoj radijskoj seansi doprinosila, prije svega čistim, u artikulacijskom smislu izvrsno izgovorenim mislima, strukturiranim u rečeničke sklopove, koji bi takvi kakvi su izgovoreni u mikrofon mogli odmah biti dijelom nekoga sutrašnjeg književnog teksta.

Vještina kompozicijske strukture Miloševićeve savršene emisije je, prije svega u logično postavljenoj unutarnjoj dramaturgiji monološke strukture. Pri tome ne može se ne naglasiti izvanredno obavljen posao radijske montaže, koju je obavio Nikola Tronoš, tako da se životno potresna svjedočanstva i kazivanja istinitih događaja iz bosanskog rata, sa akcentom na ljudsku dobrotu i golemo čovjekoljublje, koje je Brozova sakupljala i bilježila, toliko logično nastavlja iz prizora u prizor ove dokumentarne radijske emisije da praktično imamo osjećaj da smo vrijeme provedeno uz radio aparat, ustvari bili na kavi sa Svetlanom Broz.

Stvarno moćan radijski dokument sačinio je Rajko Milošević, a Brozova ga je uz autentičnost kazivanja logisticirala imponirajućom dikcijom i odličnim čistim srpskohrvatskim jezikom.

Pokazala je Brozova i u ovoj emisiji da joj nisu potrebne strane riječi da bi dokazala svoj intelekt i zavidnu erudiciju.

Emisija na ponos Radio Beograda.

Više od dokumenta.

Pitac i pitana iskazali su majstorstvo žurnalizma in continuo!

Gradimir Gojer
Autor 12.6.2019. u 10:45